Lidé mohou Klase a Regionální potravině podle SZPI důvěřovat

foto Novináři ochutnali 18. srpna v Praze vítězné produkty při příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina za rok 2011. Na snímku kuchař pózuje s milovickou vepřovou kýtou s kostí uzenou bukovým dřevem.

Brno - Lidé mohou nadále důvěřovat potravinám, které na sobě mají značku Klasa přidělovanou ministerstvem zemědělství, a také potravinám s označením Regionální potravina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 171 šarží potravin se značkou Klasa a 77 šarží značky Regionální potravina a pouze tři nevyhověly požadavkům, které jsou na tyto značky kladené, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

"Výsledky za rok 2019 opět potvrdily velmi vysokou jakost a bezpečnost těchto potravin. Z hlediska našich zjištění se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků," uvedl Kopřiva.

Potraviny oceněné uvedenými značkami musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel či o míru využití českých surovin.

Značku KLASA využívá v rámci svého marketingu stále více výrobců Značku Klasa odebralo ministerstvo zemědělství pohankové celozrnné jemné mouce Pernerka od Mlýnu Perner Svijany. Obsahovala totiž nedeklarovaný lepek. Výrobce se tak dopustil klamání spotřebitele, uvádí se v tiskové zprávě na webu www.eklasa.cz. Výrobce splnil uložená nápravná opatření a upravil technologii výroby.

O značku Regionální potravina přišel Míša dort z Pekáren Blansko, protože výrobce použil vyšší podíl zahraničních surovin, než požadují podmínky. Druhým výrobkem, který přišel o značku, je Horecký jablečný zákusek, který vyrábí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Horkách nad Jizerou. Výrobce uváděl nepravdivý původ mouky, jablek a rumu.

Přehled všech hodnocených vzorků lze najít na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly. Potraviny s oběma značkami už SZPI kontroluje 17 let a potvrzuje se nejvyšší jakost hodnocených výrobků.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2020 ČTK

Reklama

14°C

Dnes je neděle 5. dubna 2020

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď