Pekingské nebo čínské zelí?

foto Čínské zelí, zelenina, dieta, výživa - ilustrační foto

Věděli jste o tom, že to si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí je vlastně zelí pekingské? A jak vlastně tedy pravé čínské zelí vypadá? A dá se u nás vůbec sehnat?

Pekingské zelí Jemná listová zelenina, s výbornými křupavými listy, která je u nás běžně k dostání, je opravdu zelí pekingské - Brassica pekinensis. Pochází z Číny, kde se pěstovala již ve 3.století n.l. a je příbuzná s naším zelím. Jelikož se nikde nepodařilo vypátrat divoce rostoucího příbuzného tohoto, považuje se za spontánního křížence zelí čínského a vodnice. Do Evropy se pekingské zelí dostalo poměrně pozdě, někdy koncem 18.století. S masivním pěstování se ale začalo až ve století dvacátém, protože tento druh zelí je velmi citlivý na klimatické podmínky. Pekingské zelí je jednoletá rostlina, tvořící pevné hlávky kuželovitého tvaru. Listy jsou bez řapíků, se silnými bílými žebry. Barva listů je světle zelená až bílá. Čím je barva listů světlejší, tím je zelí jemnější. Pekingské zelí je velmi bohaté na vitamíny. Obsahuje mnoho vitamínu C, ale i karoten a vitamíny řady B - B1, B2, B3. Z minerálních látek je nejvíce zastoupen draslík, vápník, hořčík, železo síra a v malém množství i sodík. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, 100g obsahuje jen 51 kJ. Proto bývá oblíbenou potravinou v řadě redukčních diet. Navíc u něj byly prokázány hojivé účinky na zažívací trakt. Je lehce stravitelné, nenadýmá a obsahuje hodně vody. K dalším jeho výhodám patří snadná dostupnost a nízká cena. K sehnání je téměř celoročně. Je dobře skladovatelné, v lednici v boxu na zeleninu vám vydrží dlouhou dobu. Hojně se používá do salátů, najdete ho i v obložených houskách a bagetách. V teplé kuchyni mu svědčí spíše krátká úprava, aby se neztratila jeho křupavá chuť. Čínské zelí (na obrázku) Rozdíl mezi oběma druhy je patrný na první pohled. Má to však jeden háček, protože čínské zelí v našich obchodech téměř nenajdete. Pokud je budete chtít ochutnat, poohlédněte se po čínské tržnici. Tam ho seženete určitě. Když neuspějete s názvem čínské zelí, zkuste čínský špenát nebo pak-choy (pak čoi). Čínské zelí - Brassica chinesis - je opravdu prapředkem zelí pekingského. Pochází z východní Asie a jde o významnou zeleninu jižní a střední Číny a Japonska. Netvoří pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů. Řapíky jsou bílé, dužnaté a listy mohou být hladké nebo zkadeřené. Na rozdíl od zelí pekingského se dá sklízet postupně po jednotlivých listech a jeho pěstování není tak náročné. Obsah výživných látek je téměř stejný jako u zelí pekingského, obsahuje však dvakrát více sacharidů. Energetická hodnota na 100g je 59kJ. Chuť čínského zelí je výraznější než u zelí pekingského. Košťál budou rády chroupat děti, protože připomíná chutí mladé kedlubny. Čerstvé je vhodné do salátů, zvláště pak mladé lístky. Větší exempláře jsou trochu tužší než u čínského zelí a proto mají široké využití zejména v teplé kuchyni. Listy se dají se použít všude tam, kde špenát, výborně chutnají v polévkách. Svou sytou zelenou barvou listy obohatí směsi v různých míchaných jídlech ve stylu čínské kuchyně. Samotné řapíky se upravují podobně jako chřest, tedy povařené nebo lehce podušené. Seženete-li čínské zelí, můžete si ho vychutnat třeba v následujícím receptu, přeji vám dobrou chuť! Čínské zelí s kuřetem a nudlemi Suroviny: 400 g kuřecího masa, 500 g čínského zelí, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, sůl, olej, nudle pro 4 osoby - podle chuti připravené podle návodu (můžete použít rýžové, vaječné či obyčejné špagety, záleží na vás) Příprava: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme na pánvi na troše oleje doměkka. Odložíme a udržujeme teplé. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a omyté a osušené čínské zelí na nudličky (i s řapíky). V pánvi na oleji nejprve orestujeme cibuli, pak přidáme plátky česneku. Jakmile česnek změkne (nesmí zhnědnout!), přidáme nakrájené zelí. Krátce orestujeme - jen aby se listy spařily, ale řapíky nepustily vodu a zůstaly krásně křupavé a odstavíme z ohně. Přidáme kuřecí maso, dochutíme solí a smícháme s připravenými nudlemi. TIP! Recept lze připravit i ze zelí pekingského, ale čínské zelí je díky tmavší barvě a robustnější chuti vhodnější.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 31.10.2025 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je pátek 31. října 2025

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď