Kopřiva - obtížný plevel s léčivou silou

foto Kopřivy

Majitelé zahrad a zahrádek ji moc rádi nemají, protože kopřiva je opravdu zdatný soupeř. Nejenže se snadno nevzdává, ale používá i mocné zbraně. A že hodného nepálí? Tomu věří jen ten, kdo nikdy záhon zarostlý kopřivami neplel. My se však dnes na kopřivu podíváme z jiné, přívětivější stránky. Je totiž nejen mocnou léčivkou, ale i chutnou jarní zeleninou.

Kopřiva je doma v Evropě, Asii i Severní Americe. Najdeme ji v lesích, loukách, zahradách, podél cest i v rumištích. A právě teď, v jarních měsících, má největší léčivou sílu. Věděli to už naši předkové. Nejenže kopřivu hojně využívali v lidovém léčitelství, ale přidávali ji hojně i do svých pokrmů. Mladé listy kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Mají vysoký obsah vitamínu C a vitamíny B1 a B6. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa. A právě díky vysokému obsahu vitamínu C je železo v našem těle správně absorbováno. Dále za zamínku stojí různé kyseliny - mravenčí, octová a křemičitá. Dalším důležitým prvkem je obsažený chlorofyl, který má protizánětlivé účinky. Najdeme zde i serotin, známý jako hormon štěstí. Díky tomuto léčivému koktejlu je kopřiva využívána nejen jako léčivka, ale i v kosmetickém průmyslu. Pomáhá například jako čistící prostředek proti mastné pleti a mastným vlasům. K tomuto účelu slouží různé čaje, koupele, nálevy, tinktury či masti, které se vyrábějí nejen ze žahavých listů, ale i stonků a kořenů kopřiv. Najdete-li tedy při jarních procházkách čisté místo, kde raší mladé kopřivy, dejte se do sběru. Doporučuji se vybavit rukavicemi nebo si na samosběr budete pamatovat několik hodin. Mladé kopřivové výhonky sbíráme jen do poloviny května. To mají největší sílu a nízký obsah dusičnanů. Část úlovku si můžete nasušit a využít k přípravě léčivého čistícího čaje. Ten se popíjí třikrát denně a je součástí většiny jarních očistných kúr - tzv. detoxů. Ale pomůže vám i jinak. Trpíte vysokým krevním tlakem? Záněty močových cest? Chudokrevností? Ve všech jmenovaných případech se právě pití kopřivového čaje doporučuje. Navíc prý zmírňuje premenstruační obtíže, stimuluje krevní oběh a pomáhá při artritidě a revmatismu. Pro kuchyňskou úpravu musíme kopřivové listy stáhnout ze stonku, omýt čistou vodou na sítku (nepoužívejte kovové) a potom spařit vroucí vodou. Pak už můžete začít čile experimentovat. Spařené kopřivy se přidávají do salátů, pomazánek, polévek, míchaných vajíček, omelet a různých zapékaných pokrmů. Neměly by chybět v žádné velikonoční nádivce (kterou budeme připravovat zanedlouho) a výborně prý chutnají upravené jako špenát. Máte chuť zkusit nějaký kopřivový recept? Tak neváhejte a hurá na kopřivy! Z nich pak můžete připravit třeba zapékané brambory s kopřivami. Přeji vám dobrou chuť! Zapékané brambory s kopřivami Suroviny: 250g jarní cibulky, 250g pórku, 1kg brambor, 500g spařených kopřiv, 200g balkánského sýra (lze nahradit jiným druhem), 1 kelímek smetany, 3 vejce, sůl, máslo Příprava: Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cibulku a pórek nakrájíme na kolečka. Spařené kopřivy nasekáme nadrobno a sýr nastrouháme. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem. Do misky naklademe polovinu brambor,osolíme, na ně dáme zelené natě a posypeme sýrem. Nahoru dáme zbytek brambor a zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně. Osolíme a poklademe kousky másla. Pečeme dokud pokud povrch není zlatavý. TIP: Kdo se neobejde bez masa, může pokrm vylepšit kousky uzeného.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 31.10.2025 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je pátek 31. října 2025

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď