Komerční prezentace Aktual.: 5.01.2010 14:45
  Vydáno: 13.01.2010, 01:00
 
    Výzkum doktora E. Mitchella Seymoura z Michiganské univerzity potvrdil to, co naše babičky věděly už dávno. A sice že borůvky jsou nejen výborné svojí chutí, ale také zdraví velice prospěšné. A to nejen pro oči, ale především pro srdce. 
    Stará moudra stále platí
    Borůvky lidé sbírali už od pradávna a už tehdy věděli o jejich léčivých účincích. Tým doktora Seymoura se zaměřil na vliv konzumace borůvek na srdečně-cévní onemocnění a cukrovku. Identifikoval v borůvkách látku, která snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a taktéž působí proti hromadění tuku v oblasti břicha. 
    
„Co je tmavé, to je zdravé“ 
    Touto látkou je anthocyanin. Rostlinný antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v tmavě zbarveném ovoci a zelenině. Můžeme ho také nalézt v brusinkách, ostružinách, černém rybízu, hroznovém víně, ale také v červeném zelí a lilku. 
    
Krysí dieta 
    Dr. Seymour s kolegy vyzkoušeli účinek borůvek na tlustých laboratorních krysách. Po devadesát dní je krmili práškem ze zmrzlých, vysušených borůvek, přičemž polovina z nich byla navíc ještě na nízkotučné dietě. Naopak druhá polovina si mohla dopřávat vysokotučnou stravu. 
    
Hubnutí bez práce 
    Po devadesáti dnech měly krysy méně tuku v oblasti břicha, nižší hladinu cholesterolu a škodlivých triglyceridů. Stejný efekt se projevil na snížení hladiny cukru v krvi a na zvýšeném účinku inzulinu na buňky. To mimo jiné vysvětluje, proč téměř každý čaj pro diabetiky obsahuje výtažky z borůvek. V konečném výsledku konzumace borůvek prospěla více krysám na nízkotučné dietě. Ale také u krys se stravou s vyšším obsahem tuků prokázaly borůvky velmi dobrý účinek. 
    Podle amerických výzkumů byly plody borůvek zařazeny mezi deset nejzdravějších potravin. Pokud si v létě najdete trochu času, určitě neváhejte a vyrazte do lesa na borůvky. Vždyť kde jinde máte tu možnost získat zadarmo to nejcennější ovoce?
ČR
zdraví
srdce
borůvky