Zelené fazolky? Zapomeňte na smetanovou omáčku!

foto Zelené fazolky

Mají své milovníky i odpůrce. Jedni na ně nedají dopustit, jiní je nemohou ani vidět. O čem je řeč? O zelených fazolkách. Kouzlo ovšem tkví v přípravě. Fazolky vyvařené v polévce či v podivné bílé omáčce moc sympatií nebudí. Ale co třeba zkusit je v salátu či jako přílohu ke šťavnatému bifteku?

Prapředek fazolí byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8000 let před n.l. Mezi prvními Evropany, kteří tuto potravinu ochutnali, byl slavný Kryštof Kolumbus. Ten pak tuto potravinu přivezl, a tak se stala součástí i našich jídelníčků. A jak to spolu souvisí? Zelené fazolky jsou totiž nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i se svým obalem. Samozřejmě se jedná jen o některé odrůdy. Takto se tato luštěnina stala oblíbenou pochoutkovou zeleninou. Všechny fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny. A tak mají ještě větší přínos pro náš organismus. Obsažené nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky. Při nedostatku bílkovin jsme unavení, nervózní a máme potíže se soustředěním. Vláknina je zase důležitá pro pohyb střev a správné vyprazdňování a tím nás chrání před rakovinou tlustého střeva. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici. Zvláště vhodné jsou pro pacienty s poruchou jater, protože velký obsah vlákniny dokáže vázat i jedovaté a tukové látky. Díky odvodňovacím účinkům jsou vhodné při léčení urologických potíží. Zelené fazolky jsou proto součástí mnoha diet, včetně těch redukčních. Jsou nejen zdravé, ale i nízkokalorické (130 kJ/ 100g). Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny. Požití syrových fazolek (i fazolí) vyvolává silné zvracení a průjem. Buďte proto opatrní, jestliže máte malé děti a pěstujete fazole. Ve snaze vše ochutnat by si mohly přivodit otravu. Jste-li příznivcem zelených fazolek (nebo se jimi teprve stanete) máte po starostech po celý rok. Teď v létě samozřejmě dáte přednost těm čerstvým, nejlépe z vlastní sklizně. Po zbytek roku se může rozhodnout mezi konzervovanými či mraženými. Jak poznat v obchodech čerstvé fazolky? Stačí jednu zlomit. Jestliže při přelomení lusknou a prasknou, pak je kupte. Doma pak úpravu moc neodkládejte. Fazolky totiž snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i tolik cenné vitamíny. A jak na ně? Je to jednoduché. Odkrojte oba konce lusku a potom odstraňte postraní vlákna. Jestliže nejsou fazolky stejně dlouhé, překrájejte je. Pro použití v salátech je nechte delší, pro přílohu je udělejte dlouhé 3 -5 cm. Před úpravou je vždy spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování. Zelené fazolky se hodí do salátů, omáček či polévek. Restované s česnekem či slaninou se tradičně používají jako příloha ke steakům a biftekům. Skvěle v této úpravě také chutnají třeba k pečenému jehněčímu. Můžeme je také připravit spolu s vaječnou omeletou, tak jako to dělají ve Francii. A fazolky na smetaně zná snad každý ze závodní jídelny či školní kuchyně. Najdete je také v řadě zeleninových směsí ať už mražených či sterilovaných. Pro dnešní recept jsem připravila můj oblíbený salát Nicoise. Je to francouzská klasika, kterou tam dostanete snad v každé větší restauraci. Salát Nicoise Salát Nicoise Suroviny: 500 g malých brambor, 250 g fazolek, 1 konzerva tuňáka (nejlépe v oliv. oleji), 4 vejce, 1 salát dle chuti (ledový, římský, polníček), olivy (nejlépe černé), pepř, sůl Zálivka - 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa (nejlépe vinného), 1 lžíce hrubozrnné hořčice Příprava: Brambory uvařte ve slupce doměkka, vejce natvrdo. Fazolky nejprve spařte vroucí slanou vodou, zchlaďte ledovou a potom povařte 8 minut v osolené vodě. Sceďte fazolky, brambory oloupejte. Omyjte salát, natrhejte na kusy a vyložte jimi talíře. Suroviny na zálivku v misce prošlehejte do krémové hmoty. Vlažné brambory smíchejte s fazolkami a zálivkou, podle chuti můžete přisolit, okořeňte čerstvě mletým pepřem. Na salátem vyložené talíře dejte porci brambor s fazolkami, posypete tuňákem. Na každou porci naaranžujte vejce nakrájené na čtvrtiny, doplňte olivami a poprašte znova čerstvě mletým pepřem. TIP! Nebojte se experimentů! Tuňáka zkuste nahradit ančovičkami a olivy třeba kapary!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.10.2025 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je sobota 25. října 2025

Očekáváme v 03:00 6°C

Celá předpověď