Komerční prezentace Aktual.: 29.04.2009 09:24
  Vydáno: 29.04.2009, 09:22
 
    Libeček patří mezi mé oblíbence. Bez debat ho můžeme označit za přeborníka v růstu jak do výšky, tak do šířky. Jeho pěstování je tak nenáročné, že neznám nikoho komu by nerostl. Ale na libeček se musí zkrátka - řezat, řezat, řezat. Jinak přeroste a jeho křehké stonky a lístky se změní v dlouhé dřevnaté stvoly s tvrdými listy.
    Libeček lékařský je statná vytrvalá bylina s bohatě rozvětveným kořenem a dutou lodyhou dosahující výšky 1,5 až 2 metry. Pro rostlinu jsou charakteristické její velké zelené listy. Tato bylina bujného vzrůstu  pochází z Persie. K nám se dostala ji v devátém století a našla si v naší kuchyni nezastupitelné místo. Je také hojně využívána v lidovém léčitelství.
    Libeček lékařský obsahuje silice, třísloviny, organické kyseliny, vitamíny C a A, hořčiny, pryskyřici, cukry a další látky.
    Libeček podporuje trávení, činnost jater i srdce a je močopudný. Proto patří mezi stálice lidového léčitelství. Tam se využívá jak list, tak kořen i semena byliny. Libeček můžete použít zevně i vnitřně. Nálev v z libečku užíváme při zánětu močových cest a močového měchýře. Dokáže zvýšit vylučování moči čímž přispívá k pročišťování močových cest a odplavování cizorodých látek. Snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Čaj z libečku se také podává při nadýmání či problémech se žlučníkem. K zevnímu použití se připravují koupele na rány, které se špatně hojí.
    POZOR! Libeček ale působí dráždivě na ledviny! Proto se při těžším poškození ledvin nedoporučuje jeho podávání.
    Libeček je velmi oblíbeným kořením s širokým kuchyňským využitím. Je velmi aromatický a jeho vůně je nezaměnitelná - ze všeho nejvíc připomíná polévkové koření maggi. Však také silice získaná ze semen libečku se do tohoto tekutého koření přidávají.  
    Nať libečku zvýrazňuje chuť polévek, omáček a pokrmů z masa i zeleniny. I tady ale musí být opatrní. Jeho silné aroma dokáže při nadměrném dávkování "přehlušit" ostatní chutě. Libeček přes všechna jeho pozitiva není bylinkou pro každodenní použití. Na náš stůl by se neměl dostávat více než dvakrát týdně.
    Mladé lístky jsou jemnější, proto je můžeme směle použít do salátů, tvarohových pomazánek, míchaných vajíček, nádivek či grilovacích marinád. 
Ale necháte-li rostlinu svému osudu (tedy nebudete-li ji pravidelně seřezávat - omlazovat, jak je psáno v úvodu), koncem léta bývá tuhá a potom navrhuji jen listy vyvařit - buď v polévce, omáčce nebo při vaření brambor a potom vyhodit. Také aroma bývá koncem léta výraznější - pamatujte na to při dávkování.
    Listy libečku se také suší, toho lze využít při omlazování  - sušením trochu uberou ze svého silného aroma. 
    TIP! Přidáváte-li do pokrmu libeček, uberte sůl, jelikož bylinka ji dokáže nahradit. Chystáte-li se experimentovat, zkuste pro dospělé připravit populární nápoj "Bloody Mary" s libečkem místo řapíkatého celeru.
    Využijte jemné jarní lístky  libečku a připravte rychlý bramborový salát. Bude vám chutnat třeba k grilovanému masu, které si opečete během následujících prodloužených víkendů.
    
Bramborový salát s bylinkami  - vhodný ke grilovanému masu
    Suroviny: brambory - varný typ A salátové, zakysaná smetana nebo bílý jogurt, jogurtový nápoj bez příchuti, sůl, čerstvě mletý pepř, stroužek česneku, bylinky dle chuti - my použijeme libeček a pažitku  
    
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, necháme  trochu vychladnout a oloupeme. Vlažné brambory nakrájíme na kolečka, jemně osolíme a promícháme se zálivkou. Na zálivku smícháme  smetanu (jogurt) s polovinou jogurtového nápoje, nasekanými bylinkami, utřeným česnekem a pepřem.  Necháme cca hodinu chladit a potom podle potřeby doplníme druhou polovinou jogurtového nápoje (brambory většinou zálivku vstřebají). 
    TIP! Tenhle salát je nejskvělejší z nových brambor. Ty pochopitelně nemusíme ani loupat. Další vhodné bylinky jsou kerblík, petrželka, řecká (divoká) bazalka nebo třeba medvědí česnek (pak už pochopitelně stroužek nepoužijeme).
ČR
gastro
bylinky