Dvojí tvář cibule

foto Cibulačka, cibulová polévka

Jste milovníky cibule? Já ano. Obdivuji její dvojí tvář. Její řízná chuť zasyrova se vařením zjemní a jídlům dodá nezaměnitelnou chuť a jemnost. Zkrátka a dobře, cibule je v teplé i studené kuchyni naprosto nepostradatelná.

Cibule pochází ze západní Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Znali ji i ve staré Číně. Cibule patří mezi naše nejpoužívanější druhy zeleniny, ale zároveň ji používáme i jako koření. Dle statistiky je cibule na druhém místě, hned za zelím. V naší rodině je ale určitě jedničkou. Již v dávných dobách byly známy její příznivé účinky na zdraví, proto je cibule dodnes i využívanou léčivkou. Je nejen přírodním antibiotikem, ale i účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu a zánětu průdušek. Cibulová šťáva též zmírňuje následky bodnutí hmyzem. Aby také ne, vždyť cibule je přímo zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Dále pak draslík, fluor, síru, fosfor, vápník, železo, zinek mangan, jód a sodík, ale i karoteny, kyselinu listovou a značné množství flavonoidů. Kromě nachlazení a hmyzího bodnutí můžete cibulí posloužit svému zdraví i jinak. Cibule dokáže lidský organismus účinně dezinfikovat, snižuje krevní tlak, hladinu krevního cukru a cholesterolu. Zvyšuje vylučování žluči a trávicích enzymů. Musíte však počítat s tím, že cibule často způsobuje nadýmání. Cibule je mnoho druhů, ale nejčastěji narazíte na žlutou kuchyňskou cibuli. Abyste zmírnili působení síry při jejím loupání a krájení, a tedy neplakali, doporučují lidové praktiky cibuli před loupáním namočit do vody. Při krájení prý zase pomáhá namočený nůž. Psát, kam všude se cibule přidává, by bylo nošením dříví do lesa. Raději se tedy zmíním o druzích, pro které budete muset asi do vybaveného supermarketu nebo k dobrému zelináři. Královnou mezi cibulemi je bezesporu šalotka. Její cibulky mají podlouhlý tvar a jsou menší, přisedlé. Dříve se také nazývala množilka. Je oblíbena mistry kuchaři na celém světě. Za syrova je velmi ostrá a aromatická, ale po uvaření je velmi jemná. Proto se hodí k dušení a do omáček. Naopak se nehodí ke grilování, tam použijte klasickou žlutou cibuli. Lahůdková cibule je teď v kurzu a také snadno k sehnání. Využívá se hlavně ve studené kuchyni, do salátů a pomazánek či jen tak na ozdobu. Ale zkuste ji přidat i do čínských jídel nebo třeba do míchaných vajíček. Máte-li někde kousek zahrádky, vysázejte si sazečku a budete mít vždy čerstvou lahůdkovou cibuli. Budete-li sázet po týdnu, bude vám dozrávat postupně. Můžete zkusit i více druhů. Bílá cibule. Je jemnější než lahůdková a využijete ji zejména do salátů. Má však své typické "těžké" aroma. Bývá drahá, proto je škoda vařením přijít o její skvělou chuť. Použít ji ale můžete všude tam kde obyčejnou žlutou cibuli. Červená cibule je výrazně sladší než žlutá. Hodí se do salátů kde vynikne její barva i zajímavá chuť. Skvělá je grilovaná, malé cibulky můžete zkaramelizovat. Při tepelné úpravě její barva bledne, může být až šedivá. Perlovka, nakládaná cibule. Tuto pochoutku můžete koupit téměř v každém supermarketu uzavřenou do malé zavařovačky. Je skvělou chuťovkou na party a můžete ji použít do koktejlu zvaného Gibson – což je martini koktejl s cibulí místo olivy. Právě ten popíjela Sandra Bulocková na pláži ve filmu "Síť" (Net). Moje cibulačka Suroviny: 6 středních cibulí, 50 g másla, 1l hovězího vývaru, 2 dl bílého vína, bageta, sýr - více než 40%, sůl, pepř, muškátový oříšek Příprava: Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Na másle ji osmahneme do světlehnědé, zalijeme vývarem a vaříme cca 20 min. Potom přidáme bílé víno a ještě krátce povaříme. Ochutíme solí a okořeníme. Mezitím si rozpálíme troubu a nakrájíme bagetu. Polévku můžeme podávat třemi způsoby:
  • 1.Bagetu nakrájíme na plátky, na každý dáme trochu strouhaného sýru a zapečeme. Zapečenou bagetu podáváme k zakousnutí k polévce.
  • 2.Bagetu také zapečeme, nakrájíme na kostičky a přelijeme polévkou.
  • 3.Pro třetí způsob budeme potřebovat misky, které lze vložit do trouby. Bagetu opečeme na pánvi na oleji, vložíme do misky, přelijeme polévkou. Povrch polévky posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. Takto se podává polévka tradičně ve Francii. Pozor – misky jsou velmi horké.
TIP! Bez bagety a sýra je polévka dietnější. Chcete-li naopak polévku ještě vydatnější, zasypte cibuli při smažení trochou hladké mouky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 31.10.2025 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je pátek 31. října 2025

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď