Přísné regulace mohou vyhnat inovativní potravinářské firmy z EU, varuje šéf EIT Food

foto Richard Zaltzman, generální ředitel EIT Food, hovoří během úvodního zasedání akce Next Bite 2025 v Bruselu.

Generální ředitel EIT Food Richard Zaltzman varoval před odchodem start-upů zaměřených na potravinové inovace mimo EU a odmítl snahy zakázat používání názvů obvyklých k označení masných výrobků pro rostlinné a laboratorně kultivované alternativy masa.

Šéf největší světové komunity zaměřené na potravinové inovace a spolufinancované Evropskou unií upozornil, že EU může přijít o start-upy z tohoto sektoru, protože by kvůli přísným regulacím mohly přesunout své aktivity mimo EU.

„Každý, kdo pracuje na úpravách genů, se v rámci současného evropského systému dostane jen do určitého bodu, pokud nechce postoupit zdlouhavý proces žádosti o certifikaci u EFSA [Evropského úřadu pro bezpečnost potravin], což může být pro malé firmy velmi nákladné a časově náročné,“ uvedl generální ředitel EIT Food Richard Zaltzman ve středečním rozhovoru pro European Newsroom (enr) na okraj akce Next Bite 2025 v Bruselu.

„Z dostupných údajů vyplývá, že část evropských start-upů po dosažení určitého stupně vývoje odchází do zahraničí, protože v Evropě se na trh buď vůbec nedostanou, což je například případ technologií založených na genové editaci, nebo jen s obtížemi a zpožděním kvůli dlouhému schvalovacímu procesu u EFSA, zatímco v zemích jako Singapur či USA by to zvládly mnohem rychleji,“ uvedl Zaltzman.

Šéf belgické organizace nicméně vyjádřil přesvědčení, že současná Evropská komise poskytne start-upům v oblasti potravinových inovací lepší podmínky, například díky chystanému zákonu o biotechnologiích. „Jsem optimista a věřím, že se v Evropě vytváří prostředí, které evropským start-upům umožní naplno rozvinout potenciál a přitom zachová silný důraz na bezpečnost potravin i zdraví obyvatel. Zdá se, že se vše ubírá správným směrem,“ řekl.

EIT Food je jednou z tzv. komunit znalostí a inovací (KIC), které vznikly pod záštitou Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu EU spadajícího do programu Horizont Evropa pro výzkum a inovace.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytuje nezávislé vědecké poradenství v otázkách rizik spojených s potravinami.

Evropská komise pod vedením předsedkyně Ursuly von der Leyenové slíbila, že posílí konkurenceschopnost EU pomocí iniciativy „Kompas konkurenceschopnosti“, mimo jiné tím, že vytvoří vstřícné podmínky pro zakládání a rozvoj mladých firem.

„Rozhodně se otevírají nové příležitosti,“ uvedl Zaltzman. „Ať už půjde o regulační sandboxy, tedy testovací prostředí v konkrétních zemích nebo regionech, je zjevné, existuje snaha využít potenciál růstu. Nástroje, jako je Kompas konkurenceschopnosti či Evropský fond konkurenceschopnosti, se téměř jistě zaměří právě na tyto oblasti,“ doplnil.

Být burger, či nebýt? 

V rozhovoru pro enr Zaltzman také vyjádřil „zklamání z postoje Evropy k otázce názvosloví“, přičemž měl na mysli debatu o používání názvů běžných pro masné výrobky, jako je například „burger“ či „párek“.

Evropský parlament minulý týden schválil zákaz používání masných názvů pro rostlinné produkty, čímž si vysloužil kritiku od spotřebitelských a ekologických skupin. Podle rozhodnutí mají být označení jako steak, řízek, párek či burger vyhrazena pouze produktům s obsahem masa a nemají se vztahovat ani na kultivované maso.

Zaltzman rozhodnutí označil za „zbytečné omezení pro firmy působící v tomto odvětví“ a „nepotřebné zavření dveří, které by těmto společnostem umožnilo umístit své výrobky na regály obchodů vedle srovnatelných produktů“.

„Žádný párek, který si koupíte, není stoprocentně vepřový. Maso tvoří zhruba jen 60 procent. Zbytek jsou obilniny, pšenice a další přísady,“ uvedl. „Totéž platí pro většinu burgerů. Představa, že se tu chrání nějaký čistý produkt, je ve skutečnosti mylná už v základu.“

Šéf EIT Food nicméně upřesnil, že jde o jeho osobní názor, který nepředstavuje oficiální stanovisko organizace EIT Food.

Mezi členskými státy EU a Evropským parlamentem nyní probíhají rozhovory, které mají stanovit konečné znění zákona před jeho uvedením do praxe. 

Zdroj: enr

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.10.2025 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je úterý 21. října 2025

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď