Africká venkovská strava je stejně zdravá jako středomořská, uvádí studie

foto Banánovník - ilustrační foto.

Dáresalám (Tanzanie) - Zelené banány, maniok nebo kvašené banánové nápoje prospívají lidskému tělu stejně jako některé položky středomořské diety jako jsou olivový olej, rajčata nebo červené víno. Tvrdí to studie publikovaná ve vědeckém časopise Nature Medicine, kterou cituje server The Guardian. Přesto zmíněné tradiční africké potraviny a nápoje nahrazují stravovací návyky ze Západu.

Vědci už dříve zkoumali stravovací zvyky v tanzanské oblasti Kilimandžáro a zjistili, že lidé, kteří se stravují tradičním způsobem, mají jiný imunitní systém než lidé z měst. V nové studii chtěli odhalit, jestli je to dáno právě stravou. Shromáždili proto 77 mužů ve věku 20 až 30 let, kteří po dobu 14 dní místo své běžné stravy konzumovali buď tradiční venkovské jídlo, nebo na stravu západního stylu. Na začátku experimentu a na jeho konci odebrali účastníkům vzorky krve.

Muži, kteří přešli na tradiční místní stravu, jedli zejména zelené banány smíchané s červenými fazolemi nebo vařené kuře podávané se zeleninou, hnědou rýží a fazolemi. Naopak ti, kteří se stravovali po vzoru západní kuchyně, měli na talíři pizzu, smažené kuře s hranolky nebo špagety s hovězím ragú.

Posledně zmíněná skupina vykazovala na konci experimentu horší imunitní reakci na záněty v těle a její členové také přibrali na váze. U druhé skupiny účastníků, která vyměnila západní styl stravování za tradiční venkovský, došlo k posílení imunitního systému a ke zlepšení fungování metabolismu.

Vědci také požádali muže, kteří se při experimentu stravovali západním stylem, aby po dobu jednoho týdne pili fermentovaný banánový nápoj, kterému místní lidé říkají mbege. Vzorky krve ukázaly, že se imunitní systém těchto mužů zlepšil.

"Ve většině vesnic, kde jsme byli, jsme mluvili s lidmi ve věku 80 a 90 let, kteří jsou velmi zdraví. Nemají žádné zdravotní komplikace a řekli nám, že pijí a jedí místní jídlo od svých 25 let," řekl Godfrey Temba, jeden z vědců podílejících se na výzkumu. Přesto není této stravě věnováno tolik pozornosti jako například té ze Středomoří nebo ze severských zemí, jejichž pozitivní účinky propaguje i Světová zdravotnická organizace.

"Myslíme si, že je čas na to, aby i africká strava byla přidána na seznam světových pokynů pro zdravé stravování," dodal Temba.

Autoři studie provedli experiment z logistických důvodů pouze na mužích, tvrdí však, že podobně pozitivní účinky má tato strava i na ženy, píše The Guardian. Její význam však stále není dostatečně prozkoumán a navíc ji stále častěji nahrazují jídla typická pro západní stravování. "Přijdeme tak o mnoho zajímavých informací, ze kterých se můžeme učit," uvedl další spoluautor výzkumu Quirijn de Mast.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.09.2025 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 15. září 2025

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď