Co znamená otevřená kuchyně

foto Ilustrační foto - Kuchyně

Pokud se chystáte pořídit novou kuchyň, případně rekonstruovat tu současnou, pak nezapomeňte, že v dnešní době se stává plnohodnotným prostorem v bytě. Plní funkci centra společných rodinných aktivit, zatímco čistý obytný prostor zůstává zónou klidného odpočinku i společenské zábavy...

Moderní kuchyně dnes řeší především dvě věci: vysokou funkčnost a snadnou údržbu, a současně i úsporu času i místa. Nezřídka tyto zóny bývají odděleny ani ne tak opticky, jako spíše jen provozně. Při takovém řešení mluvíme o otevřené kuchyni. Při současném neformálním společenském styku není nijak na závadu, když hosté přihlížejí přípravě pokrmů - naopak je to žádoucí, neboť hospodyně není vyřazena z konverzace. Předpokladem takto řešeného kuchyňského pracoviště je vyšší úroveň technického vybavení domácnosti včetně zřízení hospodářského centra pro ostatní domácí práce, jako je praní, žehlení, šití apod. Vaření rychlé a hlavně úsporné Práci v kuchyni může dokonale změnit a usnadnit především dobře zorganizovaný provoz, v němž je dobře vyřešen vztah kuchyňského prostoru k ostatním částem bytu a logický sled základních pracovišť, která vytvářejí hlavní kuchyňské zařízení. K základním požadavkům na novodobou kuchyni patří bezprostřední sousedství hlavních pracovních center - pracovní plochy, varné plochy a plochy pro mytí. Provozně nejvýhodnější je takový sled, kdy s přípravnou plochou sousedí zprava plocha varná včetně příslušné odstavné plochy, a zleva prostor pro mytí se svými odkládacími plochami. Výhodná je také výsuvná deska určená pro práci vsedě. V ergonomicky dobře vyřešené kuchyni se uspoří spousta času, který hospodyňky musely dříve trávit mezi plotnou a dřezem. Jen při přípravě jídel je to zhruba třetina, cesty po kuchyni se při této činnosti zkracují až o polovinu. Moderní doba si žádá racionalizaci i ve způsobu ukládání inventáře kuchyně a příručních zásob potravin v dosahu pracoviště. Pracovní plochy musejí navazovat Kuchyně jako komunikační střed bytu funguje nejlépe tehdy, jestliže oblasti přípravy jídla, vaření a jeho servírování jsou soustředěny do jejího centra. Zařízení okolo zůstává spíše volné. Místo drahého kuchyňského nábytku se v praxi jeví jako rozumnější investovat do kvalitních a spolehlivých kuchyňských přístrojů. Taková kuchyně získá příjemný vzhled a atmosféru, ve které i případní hosté budou mít chuť přiložit ruku k dílu. Tento princip se dá realizovat už od devíti čtverečních metrů podlahové plochy, takže je přijatelný nejen pro majitele prostorných rodinných domů, ale i pro méně šťastné obyvatele třeba sídlištních bytů. Je vaše kuchyně variabilní? Jestliže ještě před několika lety módní trendy velely téměř ve všech případech pojednat stěny sousedící s pracovními plochami keramickými obkladačkami, nabízí se dnes i mnoho jiných materiálů. V zahraničí jsou k vidění i v rodinných domech stěny kuchyní obložené ušlechtilou ocelí, speciálně upraveným sklem nebo panely z plastických hmot, které si však u nás pod vlivem někdejších zkušeností asi mnoho příznivců nezískají. Podlahy zase bývají vedle tradičních keramických dlažeb zhotovovány z přírodního upraveného kamene a pro pracovní plochy kuchyňská studia často využívají klíženého jasanového nebo bukového dřeva. Spodní kuchyňské skříňky se nahrazují kontejnery na kolečkách. Na stěny často není potřeba zavěšovat skříňky, ty nahradí otevřené dřevěné a skleněné police a konzole pro kuchyňské přístroje. Máme-li tu možnost a obrátíme-li se na kvalitní kuchyňské studio, určitě nepochybíme. Zatímco odborníci sestaví provozní řešení a zadají do výroby námi vybranou variantu kuchyňského nábytku, je nejvyšší čas doma nechat položit novou podlahu a vyrovnat zdi. K tomuto účelu je dobré mít k dispozici vzorky dvířek budoucího nábytku, abychom si dobře vybrali z rozmanité nabídky obkladových materiálů. Ach jo, to vaření mě umoří! Do moderní kuchyně patří veškeré možné pohodlí, práce v kuchyni by přece neměla být žádným svalovým tréninkem. Dřezy dnes bývají vyvýšeny o čtyři centimetry, řešeno je i čištění ovoce a zeleniny. Vše potřebné k postupu práce - od prkének až k odkapávacímu sítu - má být při ruce, s možností si to jediným pohybem ruky přitáhnout nebo odstrčit stranou. Závěsné skříňky nad pracovní plochou mohou mít skládací dvířka, aby se nikdo neuhodil, zůstanou-li při práci otevřena. Designéři vymysleli také celá kompletní varná centra, většinou z nerezu, kde vlevo a vpravo ve spodních skříňkách vedle varné desky nebo v zásuvce sporáku pod ní mají místo kořenky, formy, vařečky, zatímco v chromovaných regálech přímo pod varnou deskou se ukládají těžké pánve a hrnce. Samotná varná deska se umístí do pracovní plochy o pár centimetrů níže a její bezpečnost zvýší zapuštěné ochranné zábradlí. Barvy dokáží být pomocníkem i pohromou Moderní kuchyně už nějakou dobu připomínají laboratoře a zdá se, že hned tak se to nezmění. Je to ostatně spíše ku prospěchu věci. Vždyť třeba hladké nezdobné tvary bez zbytečných úchytů a výčnělků nezachycují špínu... Malá kuchyně se dnes v nových bytech obvykle propojuje s obytným centrem. Na „moderní laboratoř“ tedy můžete navázat masivním dřevěným stolem, k současným sestavám se dobře hodí. Máte-li kuchyň uzavřenou a menší, můžete si ji zútulnit přídavným stolkem či barovým pultem. Ve velké samostatné místnosti můžete mít i dnes velmi módní ostrůvek, který kromě varného a umývacího centra obsáhne i stolovou desku. Ani sebelepší nábytek však vaši rodinu sám o sobě do kuchyně nepřitáhne. Bude to v celkové atmosféře, v tom, jaká vůně se line z hrnců a jaká nálada z vás. 1) Varná deska - Sklokeramické varné desky jsou dnes hitem. Není divu, jejich účinnost je vysoká a navíc se jednoduše čistí. 2) Digestoř - Moderní odsavače par bývají provedené z nerezu. Samozřejmostí je několik stupňů intenzity odsávání. 3) Skříňky - Dvířka skříněk z matného skla dokáží prostor odlehčit. Z tohoto důvodu se v kuchyních sklo objevuje stále častěji. 4) Trouba - Trouba ve výši horní poloviny lidské postavy je praktická, není třeba se stále ohýbat, zároveň na připravovaný pokrm stále vidíme. Důležitý je i dostatek pracovního prostoru v okolí. 5) Myčka - Vestavěné myčky dnes nabízí většina výrobců. Obvykle si lze vybrat i odpovídající hloubku spotřebiče. Dřevěný dekor na dvířka myčky pak bývá věcí kuchyňského studia. 6) Mycí centrum - Pokud máme myčku, není obvykle zapotřebí velký dřez, stačí klasická velikost s dostatečným odkládacím prostorem. Páková baterie je dnes samozřejmostí. 7) Osvětlení - Dostatek osvětlení je pro kuchyni klíčový. Pokud nemáme dostatek přirozeného světla, je nutné zajistit dostatečné osvětlení pro všechny klíčové pracovní pozice. Jedno centrální světlo obvykle nestačí. 8) Jídelní koutek - Jídelní kout, který je součástí kuchyně, je velice moderní a praktický. I při přípravě jídla může kuchař nebo kuchařka s ostatními komunikovat. Miláčku, namícháš mi mojito? Vyhoupnout se na židličku, „zapíchnout“ lokty do barového pultu a vychutnávat si třeba oblíbené mojito. To je pohodička! Ne, nepopisujeme žádnou filmovou scénu, takovouhle relaxaci si můžete klidně dopřát i doma. Stačí si pořídit barové posezení. Nebojte se, není třeba budovat zbrusu nový bar, stačí barovým pultem oddělit kuchyň od obývacího pokoje. Samozřejmě do sebe nemusíme v takovémhle domácím baru lámat jednu sklenku alkoholu za druhou, tento prostor můžeme využít třeba pro rychlou snídani. Případně můžeme návštěvu posadit na vysokou židličku, zatímco my, jako hostitel, připravujeme v kuchyni nějakou dobrotu. Pořídit si bar, nebo ne? Barové posezení bývá doménou mladých lidí a rodin, jejichž děti jsou už odrostlejší. Pro domácnost s malými dětmi tohle řešení zrovna vhodné není, děti totiž jako věční průzkumníci budou mít tendence vysoké barové židle zdolávat, což by mohlo zavánět zraněním. Pro velmi malé byty, například garsoniéry nebo interiéry o dispozici 1+kk, je naopak barové sezení dobrý nápad, může výrazně ušetřit prostor. V tom případě pak slouží jako jediné a plnocenné posezení k jídlu. Jaké vybrat židle? Výrobci v současné době nabízejí desítky designů barových židliček, záleží jen na vkusu majitele interiéru, pro co se rozhodne. Z materiálů převažuje dřevo, v moderních interiérech se ale stále více prosazuje kombinace kovu a kůže. Obecně by židle měly odpovídat velikosti baru, mělo by se na nich dát pohodlně posedět rozumnou dobu (nemohou suplovat plnocennou židli s opěradlem), zároveň ale nesmí příliš omezovat prostor bytu a překážet provozu. V ideálním případě bychom neměli židlemi při každém usednutí šoupat a manipulovat. Židle by měly mít vždy opěrák na nohy. Barový pult - ani vysoko, ani nízko Barový pult zpravidla plynně navazuje na kuchyňskou linku, zároveň by ale měl být o něco výše. Rozdíl by ovšem neměl být tak velký, aby „transport“ jídla a pití z kuchyňské linky na barový pult znamenal pro obsluhu příliš velkou námahu. K vysokému pultu je samozřejmě zapotřebí odpovídající židli s opěradlem pro nohy. Sedák židle by měl být alespoň 20 cm pod úrovní barového pultu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 31.10.2025 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je pátek 31. října 2025

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď