Zoo Děčín rozmnožila kriticky ohroženého klokánka králíkovitého

foto Děčínská zoologická zahrada rozmnožila kriticky ohroženého klokánka králíkovitého.

Děčín - Děčínská zoologická zahrada rozmnožila kriticky ohroženého klokánka králíkovitého. Pár těchto malých, klokanovi podobných vačnatců, který je v zoo rok, přivedl na svět první mládě. Podle odhadu ošetřovatelů se narodilo už v červenci, informovala ČTK mluvčí zoo Alena Houšková. Chovný pár je v zoo od loňska, klokánci přicestovali ze zoo Riga a Hluboká.

"Mláďata klokánků králíkovitých se rodí poměrně nevyvinutá, stejně jako všichni ostatní vačnatci, první týdny tráví pevně přisátá ke struku v matčině vaku a teprve poté se začínají rozhlížet po okolí. Zkoumat okolní svět začíná už i naše mládě. Chovatelé jej viděli i mimo vak matky," uvedla mluvčí.

V minulosti se klokánek vyskytoval na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Za jeho úbytek může rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodné biotopy. V rámci záchrany ho ochránci umístili na několika ostrovech u jižního pobřeží Austrálie.

Samice klokánka jsou březí asi 21 dní a rodí jedno mládě. Pár může vyvést mladé třikrát ročně. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá ve 170 dnech života. "Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry," řekla mluvčí. Klokánek králíkovitý je samotářské noční zvíře. Má takzvaný chápavý ocas, s jehož pomocí může sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda. Živí se rostlinnou stravou, ve velké míře konzumuje také houby. Dožívá se přibližně šesti let, v zoo až deseti.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 21. září 2019

Očekáváme v 9:00 10°C

Celá předpověď