Terapeutka FN Motol: Obézní musí před bariatrickou operací upravit jídelníček

foto Obezita, nadváha - ilustrační foto.

Praha - Před bariatrickou operací, kterou podstupují obézní lidé ke zmenšení žaludku, musí podle nutriční terapeutky Fakultní nemocnice (FN) Motol Hany Hrdinové pacienti změnit jídelníček a zmenšit porce jídla. Nastartují tak hubnutí a nacvičí si režim po operaci. Nemocnice o možnostech bariatricko-metabolické chirurgie dnes informovala v tiskové zprávě. Aktivní přístup pacientů je podle odborníků hlavní, jinak hrozí opětovné nabírání hmotnosti.

Pomocí operací žaludku a střev lze účinně léčit obezitu i další přidružené nemoci, jako je cukrovka druhého typu, vysoký cholesterol nebo hypertenze. Primárně jsou podle odborníků určeny pro pacienty s indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 35 a dalšími nemocnicemi, nebo u cukrovky s BMI nad 30. V roce 2020 bylo obézních s BMI nad 30 asi 28 procent populace, více než 150.000 lidí má podle odhadů BMI nad 40.

"Principem bariatricko-metabolických operací je jakési zmenšení trávicího traktu," uvedla vedoucí lékařka Centra léčby obezity při Interní klinice 2. lékařské fakulty a FN Motol Dita Pichlerová. Buď podle ní lékaři pacientovi zmenší žaludek, nebo mohou operativně zasáhnout i do střeva. "Takto je ovlivněna nejen velikost snědené porce, ale pacientovi se po operaci změní i hladina některých hormonů a neurohormonů, takže má menší hlad a menší chuť a celkově se mění nastavení těla na hubnutí," dodala.

Pacienti, kteří chtějí v Motole operaci postoupit, musí kromě hodnoty BMI projít také psychologickým vyšetřením, podstoupit krevní testy, vyšetření žaludku a sonografické vyšetření břicha. Musí také opakovaně navštívit nutričního terapeuta.

"Velmi důležité je, aby pacient prokázal takzvanou vůli ke spolupráci. Před operací je třeba pod dohledem specialisty začít upravovat jídelníček, zmenšit porce, naučit se něco o složení potravin a přizpůsobit pitný režim," popsala nutriční terapeutka. Touto změnou podle ní začne pacient hubnout, zmenší se mu velikost jater a objem nitrobřišního tuku, což operaci usnadní. "Zároveň pacient vlastně trénuje, jak bude jíst po operaci - tedy často a méně, s vysokým obsahem bílkovin," dodala.

Nejprve podle Pichlerové jedí pacienti 100 mililitrů tekuté stravy několikrát denně, po dvou týdnech 150 mililitrů kašovité stravy a po pěti týdnech přechází na normální stravu. "I s delším časovým odstupem je třeba dodržovat zásady. Jíst pravidelně malé porce, vybírat si zdravé potraviny a dbát na dostatečný a nekalorický pitný režim," popsala. Pacienti by také neměli pít společně s jídlem, ale lépe až hodinu po něm. Je podle ní dobré i omezovat alkohol a navýšit pohyb.

Po masivní redukci hmotnosti díky bariatrické operaci může pacienty trápit přebytečná kůže, která zejména ve vyšším věku nestíhá reagovat na rychlou ztrátu váhy. "Ta správná chvíle, kdy vyhledat plastického chirurga nastává, když si pacient ustálí zdravý životní styl, poté je možné upravit kožní přebytky, které po redukci hmotnosti zůstanou," uvedl plastický chirurg Jakub Miletín z Chirurgické kliniky FN Motol.

Redukce váhy má podle odborníků pozitivní vliv na závažnost metabolických chorob, jako je cukrovka, dále na pohybový aparát, výskyt rakoviny, plicní obtíže, neplodnost u žen a erektilní disfunkci u mužů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.10.2025 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je pátek 3. října 2025

Očekáváme v 21:00 6°C

Celá předpověď