Průzkum: Jídlo si z restaurací nyní objednává 62 pct Čechů

foto Ilustrační foto - Zákazníci přicházejí vyzvednout si jídlo z restaurace v centru Olomouce 7. listopadu 2020, kdy podnikatelské svazy uspořádaly akci Den okének k podpoře uzavřených restaurací v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřením proti šíření nákazy.

Praha - Jídlo z restaurací si nyní podle nového průzkumu společnosti Up Česká republika objednává 62 procent Čechů. Nejčastěji si jídlo vybírají osobně přímo u okénka, většina lidí je na výdej ochotna čekat nejvýše deset minut. Telefonické objednání s dovozem jídla volí asi pětina lidí, stejný počet strávníků objednávku zadává po telefonu a poté si ji u okénka sám vyzvedává. Průzkum se uskutečnil mezi více než 500 respondenty, výsledky má ČTK k dispozici.

Rychlost je pro objednání jídla důležitá pro 78 procent Čechů. Na dovoz je déle než hodinu ochotno čekat 15 procent lidí. U výdejních okének si chce občerstvení hned odnést čtvrtina lidí, mnoho z nich si ho proto objednává předem. Na objednávku u okénka vydrží dvě třetiny lidí čekat maximálně deset minut.

Vlivem koronavirové krize začali Češi podle analýzy stravenkové karty Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred, kterou za jídlo platí 250.000 tuzemských zaměstnanců, obědvat o hodinu později, tedy v průměru kolem 12:30. Při dlouhodobé práci z domova se navíc mnoho lidí stravuje méně pravidelně, než při každodenním docházením do práce, ukázala dále analýza.

Z dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, vyplývá, že v lednu otevřely zhruba dvě pětiny gastronomických zařízení. Jejich tržby v týdnu od 11. ledna dosahovaly 43 procent ve srovnání s loňským únorem, tedy obdobím nepoznamenaném pandemií.

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2021 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je pátek 26. února 2021

Očekáváme v 13:00 11°C

Celá předpověď