Lanškroun (Orlickoústecko) - Od časného rána pokračuje druhým dnem likvidace velkochovu drůbeže v Lanškrouně nakaženého ptačí chřipkou. Hasiči by rádi měli vše hotové nejpozději v sobotu. ČTK to řekl Lukáš Žejdlík z krajského hasičského sboru. Nákaza je v chovu firmy Mach drůbež. V halách bylo 53.000 slepic a kohoutů a také násadová vejce.
Ve vynášení ptactva se týmy střídají po dvou hodinách, je to náročná práce, ptáci jsou těžcí, váží 3,5 kilogramu i víc. "Uvidíme, jak práce budou pokračovat. My nemůžeme pracovníky přetěžovat, mají před sebou čtyři haly. Potřebujeme, abychom to nejpozději v sobotu dodělali," řekl Žejdlík. Na likvidaci se podílí 90 lidí, hasiči, zaměstnanci drůbežářské firmy a dvacítka vězňů.
Virus ptačí chřipky ve velkochovu v Lanškrouně usmrtil velké množství ptáků. Nákaza se tam potvrdila tento týden. Ve čtvrtek přibylo čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu, z toho třetí v tomto týdnu, a to v chovu kachen firmy Perena v Nouzově na Nymbursku. Kdy se začne s likvidací zbývající drůbeže tam, zatím není jasné.
V Lanškrouně pracovní týmy ve čtvrtek večer některé části souprav sbalily, ráno musely například připravit dekontaminační část. V jedné hale dnes ráno pracovníci rozebrali technologii pro provoz chovu drůbeže a postupně vynášejí drůbež. Ve čtvrtek zvládli tři haly. Farma je na dvou místech, na konci Lanškrouna, kde je pět budov, a přes silnici v Albrechticích. Tam jsou dva objekty.
Protože jde patrně o subtyp ptačí chřipky, která je nakažlivější, ptáci rychle hynou. V některých halách byla drůbež mrtvá, v jiných částech u nich nemoc postoupila. "Nejnáročnější je, když je drůbež nemocná, sedí a nehýbe se. Nemůžeme ji přenášet manipulátorem, musíme ji odnést přes celou halu sami. Když je živá a v pořádku, jsme schopni ji nahnat ke vchodu a nemusíme s ní chodit tak daleko," řekl Žejdlík.
Živé ptáky usmrcuje oxid uhličitý v kontejnerech. Slepice a kohouty vynášejí hasiči a jejich spolupracovníci v ochranných oblecích a mají celoobličejové masky. Když mají pauzu, musí z celotělových obleků odstranit hrubé nečistoty a potom ho dezinfikovat. "Oblek je jednorázový. My ho musíme rozstřihnout, svléknout a musíme uložit. Bude se vozit do spalovny na bezpečnou likvidaci," dodal Žejdlík.
Společnost Mach drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na svém webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Podle technického náměstka Miloslava Souška má okolo 300 hal na různých místech v Česku.

















