Lidl prodával falšované masné výrobky z Polska pod svou značkou

foto Obchodní řetězec Lidl prodával dva druhy masných výrobků, u nichž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že jsou falšované. Oba jsou původem z Polska, prodávané pod privátní značkou Pikok a bylo v nich méně masa, než být měl, uvedla inspekce 26. března 2019 v tiskové zprávě. Na snímku je jeden z výrobků s menším obsahem masa - Pikok Chalupářské vepřové maso.

Brno - Obchodní řetězec Lidl prodával dva druhy masných výrobků, u nichž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že jsou falšované. Oba jsou původem z Polska, prodávané pod privátní značkou Pikok. Bylo v nich méně masa, než být mělo, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Mluvčí Lidlu Zuzana Holá v reakci sdělila, že řetězec na základě výsledků kontroly inspekce oba produkty okamžitě stáhl z prodeje.

"Výsledky kontroly SZPI u obou výrobků neprodleně řešíme s dodavatelem a rozhodně z nich vyvodíme důsledky," uvedla Holá. S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. Nejde o první případ falšování masných výrobků v Lidlu, objevují se i v jiných řetězcích.

Ve výrobku Pikok Kuřecí maso - Sterilovaný masný výrobek o hmotnosti 280 gramů s datem minimální trvanlivosti do 23. listopadu 2020 mělo být 80 procent masa. "Analýza prokázala přítomnost masa v množství 72,1 procenta," uvedl Kopřiva.

Ve výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso - Sterilovaný masný výrobek o hmotnosti 300 gramů s datem minimální trvanlivosti do 20. prosince 2020 mělo být 89 procent masa, analýza potvrdila přítomnost pouze 78,9 procenta masa.

"K výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso s datem minimální trvanlivosti 20. prosince 2020, číslo šarže: L: 17660 máme od dodavatele k dispozici protokol z laboratorních testů, podle kterého je obsah masa v pořádku. Celou záležitost tedy aktuálně s dodavatelem prověřujeme," reagovala mluvčí Lidlu.

Inspekce nařídila šarže stáhnout z prodeje a udělat analýzu zaměřenou na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží těchto potravin, a to na vlastní náklady.  

Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u tohoto druhu výrobků bude inspekce pokračovat v kontrolách s nesníženou intenzitou. Výrobci a prodejci falšováním získávají nelegální konkurenční výhodu na trhu proti poctivým výrobcům a prodejcům. Do potravin dávají místo masa levnější složky.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2019

Očekáváme v 23:00 12°C

Celá předpověď