Brynza je na jaře a v létě nejchutnější

foto Rajčata plněná brynzou. studená kuchyně, pomazánka, výživa

Brynza - slovensky bryndza - je tradiční pochoutka slovenské kuchyně. A právě na jaře a v létě je brynza nejchutnější. Kromě zpestření vašeho jídelníčku si ještě jako bonus připište i skvělé účinky na organismus.

Brynza, měkký solený sýr, se pod různými názvy vyrábí téměř po celém území střední a východní Evropy. Podle dostupných pramenů ji nejdříve vyráběli Rumuni, kteří ji přinesli na Slovensko téměř před 600 lety, v době tzv. valašské kolonizace. Brynza se vyrábí ve dvou fázích. První fáze probíhá na salaších, ihned po dojení mléka. Mléko zde tzv. "zavadne" a stane se z něj hrudkovitý sýr. Tento produkt se potom sváží do brynzárny, kde dochází ke druhé fázi. Sýr se zde umyje a nechává zrát v sýrařských vanách při teplotě 20°C. Následně se z něj odstraní vzniklá kůrka, vytlačí se přebytečná syrovátka a rozdrtí se. Hmota se potom dosolí a promíchá a plní do nádob. V této fázi lze také brynzu dochutit - kořením, česnekem, bylinkami. Tradiční brynza je však ochucené jen solí. Ochucované brynzy seženete na malých farmách a navíc nespíš i v biokvalitě. Tradiční brynza je dělena na tři typy:
  • Liptovská brynza - vyrábí se jen z čerstvého ovčího sýra, jen v horských a podhorských oblastech, a to v době laktace ovcí
  • Letní brynza - vyrábí se v kombinaci čerstvého ovčího a kravského sýra
  • Zimní brynza - vyrábí se ze skladovaného ovčího a čerstvého kravského sýra

I když si na chuť pochoutek z ovčího mléka nejspíš budete muset zvyknout, vyplatí se to. Ovčí mléko (stejně jako kozí, ale o tom zase jindy) je totiž pro náš organismus vhodnější než kravské, a to ovčí je ze všech mlék nejzdravější. Obsahuje totiž nejvíce vápníku. Odborníci proto doporučují výrobky z ovčího mléka proti osteoporóze. Brynza vyrobená ze syrového mléka (nepasterovaného) obsahuje asi dvacet druhů mléčných bakterií - jogurty z kravského mléka jen dva. Kromě toho obsahuje kvalitní bílkoviny, enzymy, vápník, fosfor a vitamíny A a D. Dalším bonusem pro naše zdraví je fakt, že brynza podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru a krevního tlaku. Také je klinicky prokázán vliv na snižování cholesterolu, ale jen v případě pravidelné konzumace. Brynza je sice energeticky vydatnější, 100 g má v průměru 1280 kJ, ale vzhledem k tomu, že je velmi zdravá, je odborníky vřele doporučovaná. I když tradiční slovenské brynzové halušky, které jsou podávány ještě s opraženou slaninou, jsou opravdu kalorickou bombou. Proto si ji raději vychutnejte v pomazánkách či jako součást salátů a studených mís. Dnešní recept vás bude jistě inspirovat. Přeji vám dobrou chuť! Rajčata plněná brynzou Suroviny: 250 g brynzy, 4 velká rajčata, bazalka, čerstvě mletý pepř Příprava: Rajčata rozřízneme a pomocí lžičky z nich vyjmeme dužinu. Vzniklé mističky naaranžujeme na talíře. Dužinu z rajčat nasekáme nadrobno, smícháme s brynzou a jemně posekanou bazalkou. Množství bazalky záleží na naší chuti, ale nezapomeneme si ponechat 8 pěkných lístků na ozdobu. Vzniklou hmotu okořeníme čerstvě mletým pepřem. Pomocí lžičky naplníme lodičky rajčat a každou ozdobíme listem bazalky. Podáváme s tmavým pečivem TIP! Nebojte se experimentů, naplnit můžete i jinou sezónní zeleninu a použít jiné koření. S okurkami bude ladit česnek a kopr, s paprikami zase jarní cibulka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.10.2025 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je sobota 4. října 2025

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď