Analýza: Stravovací paušál připraví rozpočet o 21,4 mld. Kč ročně

foto Stravenky Ticket Restaurant - ilustrační foto.

Praha - Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o více než 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton, kterou představila na tiskové konferenci Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Ministerstvo financí závěry i metodiku studie odmítá. Stravenkový paušál plánuje MF zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021.

"Ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že nová úprava připraví státní rozpočet maximálně o dvě miliardy korun. Nechali jsme dopady přepočítat poradenskou, daňovou a auditorskou firmu, a ta dospěla k částce více než desetinásobné. Konkrétně 21,4 miliardy Kč," prohlásil prezident unie Jiří Horecký.

"Skutečný záporný dopad reformy do státního rozpočtu bude dvě miliardy Kč ročně. Je nutné si uvědomit, že principem stravenkového paušálu je nikoliv zavedení nového daňového zvýhodnění, ale pouze jednodušší a efektivnější způsob, jak čerpat stávající zvýhodnění na stravování, na které kvůli vysokým provizím stravenkových společností a administrativě nedosáhne milion zaměstnanců," reagovalo dnes ministerstvo financí.

Daňové zvýhodnění paušálu by podle dřívějšího vyjádření ministryně Schillerové mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Klíčovou roli v propadu rozpočtových příjmů sehrají podle studie dva efekty. Prvním z nich bude čerpání paušálu těmi, kteří dnes nenabízejí firemní stravování ani stravenky. Jejich zapojení do systémů může znamenat snížení daňových příjmů o 8,6 miliardy Kč.

"Je iluzorní se domnívat, že zaměstnavatelé tento benefit nebudou využívat. Naopak, lze předpokládat jeho masívní zavedení, avšak za jiným účelem a motivací, než je původně zamýšlen. Dá totiž firmám a institucím možnost na úkor mezd navýšit zaměstnancům příjmy bez vedlejších nákladů ve formě daní a odvodů," upozornil Jiří Köhler z Grant Thornton.

Druhým klíčovým efektem bude odliv od současné formy podpory stravování a přechod na stravovací paušál ze strany zaměstnavatelů, kteří již dnes podporují stravování jinou formou (stravenky, jídelní stravování), a tím i navýšení efektivního příspěvku na stravování. "Tento dopad může nabíhat pomaleji. Nicméně ve výsledku přinese pokles rozpočtových příjmů až o 10,6 miliardy Kč," dodal Köhler.

Současný stravenkový systém má podle MF negativní daňový dopad tři miliardy Kč. Tyto peníze současně slouží jako zdroj příjmů stravenkových firem, které své zisky v drtivé většině odvádějí do zahraničí. Pokud by návrh vstoupil v platnost, výpadek daňových příjmů by sice stoupl, ale jen o dvě miliardy na pět miliard Kč, které by navíc z velké části nově mohly zůstat českým firmám a živnostníkům. Studie neuvažuje o tom, že peníze, které lidé za jídlo utratí, zůstanou díky stravenkovému paušálu v české ekonomice. To se projeví pozitivně v daňových příjmech státu, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Unie zaměstnavatelských svazů sdružuje a zastupuje 62 svazů s více jak 19.000 organizacemi a jejich více než 750.000 zaměstnanci. Grant Thornton poskytuje komplexní služby v manažerském poradenství, transakcích, auditu, účetnictví a daňového poradenství. Působí ve 135 zemích světa včetně ČR.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2020 ČTK

Reklama

28°C

Dnes je úterý 11. srpna 2020

Očekáváme v 15:00 30°C

Celá předpověď