Může váš denní jídelníček poškozovat stav kostí, či vést dokonce k osteoporóze? Ano, může. Mezi nejzákeřnější potraviny, které s osteoporózou nejdou dohromady, patří sůl, soda a kofein.
- Sůl se bohužel vyskytuje v téměř všech zpracovaných potravinách, včetně celozrnného pečiva, cereálií apod. Pokud to jen lze, odstraňujte sůl ze stolu a při vaření nedosolujte. Vyhýbejte se zpracovaných potravinám – tam najdete až 70% sodíku.
- Rychlé občerstvení: zpracované maso v potravinách typu "fast food", párky v rohlíku, hamburgery, hranolky – to vše má příliš kalorií a soli, což je rizikový faktor pro osteoporózu.
- Sledujte etikety na obalech potravin, kolik je v nich sodíku.
- Jdete-li do restaurace, volte jídla méně slaná, například grilovaná masa, ryby, dušenou zeleninu a saláty. Případně požádejte, aby vám jídlo připravili bez soli.
- Jezte hodně potravin bohatých na draslík (banány, rajčata, pomeranče), protože draslík pomáhá snižovat ztráty vápníku.
- Vyvarujte se kolových nápojů a nápojů s bublinkami. Sycené nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která zvyšuje vylučování vápníku z moči.
- Kofein uvolňuje vápník z kostí, takže je oslabuje. Vypitím 100 mg kávy přijdete až o 6 mg vápníku! To není tolik jako u soli, ale i tak je to znepokojující.
- I když čaj obsahuje také kofein, hustotu kostí nijak neovlivňuje, a to pro své rostlinné látky, které kosti chrání.
- Kosti potřebují nejen vápník a vitamin D, ale i proteiny. Ženy, které nepřijmou denně dostatek bílkovin, si velmi často stěžují na bolest kostí. Proto by denně měli lidé přijmout mezi 55 a 64 gramy bílkovin (hodně proteinů má tuňák, vařené kuřecí maso, losos, bílý jogurt a další).
Reklama