Nebojte se kynutého těsta II.

foto Housky, pečivo, kynuté těsto

Minule jsme se zaměřili na výrobu těsta, dne s si povíme o tom, proč někdy i přes veškeré snahy nejsme úspěšní. Stačí totiž malá nedbalost a těstu se nechce kynout, držet správný tvar nebo místo nadýchaných buchet a koláčů taháme z trouby scvrklé chudinky. Proto nezoufejte a pozorně si pročtěte následující řádky. A váš příští počin už určitě bude korunován spěchem.

Chyby při zadělávání těsta Těsto je hrudkovité, nejde dobře propracovat
  • stará nebo špatně prosátá mouka
  • špatně přidaná vejce, musí se rozmíchat v tekutině
  • tuk už začal tuhnout, neměl správnou teplotu
Těsto je vodnaté
  • špatně přidaná tekutina se nestačila vsáknout do mouky, tekutinu musíte přidávat postupně
Těsto se roztéká, nedrží tvar
  • špatná kvalita lepku, mouka byla stará nebo nekvalitní
Těsto nekyne
  • staré kvasnice nebo prošlé sušené droždí (můžete zadělat nový kvásek a těsto nechat znova kynout)
  • příliš mnoho tuku - těsto nebude křehčí, když mu přilepšíte tukem, spíš naopak
  • droždí je spařené - příliš horká tekutina nebo tuk
  • i u slaných těst přidávejte lžičku cukru, podpoříte kynutí - obecně však slaná těsta kynou pomaleji
Chyby při pečení Těsto se při pečení nestejnoměrně zbarvuje
  • špatně rozmíchaný cukr nebo špatný druh cukru (např. cukr krystal se nehodí na pečení)
Pečivo je malé, tuhé nebo málo pórovité
  • málo vykynuté těsto
Pečivo se při pečení potrhalo
  • příliš vysoká teplota při pečení nebo pečivo nebylo před pečení potřeno (tukem, vajíčkem, mlékem či cukrovou vodou) a příliš rychle se zapekla kůrka
Pečivo je nízké a má velké póry
  • těsto překynulo nebo bylo vsazeno do příliš málo vyhřáté trouby
Chcete péct z celozrnné mouky? Můžete zkusit poměr 50 % bílé mouky a 50 % celozrnné. Použijte jen polovinu droždí, jinak by bylo v pečivu cítit, protože celozrnná mouka zesiluje jeho chuť. Počítejte s delší dobou kynutí a vhodná je i vyšší teplota pro kynutí, ideálně 25 °C. Péct se dá i z 100 % celozrnné mouky, ale vyžaduje to již vetší zkušenosti jak s pečením kynutého těsta, tak se zpracováním celozrnné mouky. Minule jsme připravovali buchty, tentokráte si připravíme slané kynuté těsto. Proč rodinu nepřekvapit třeba domácí houstičkami? Přeji vám dobrou chuť! Slané kynuté těsto Suroviny: 500g hladké nebo polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 50g tuku (nejlépe olivového oleje), 1 vejce, 30 g droždí nebo jeden balíček sušeného, 10g soli + vejce na potření a suroviny na posypání pečiva Příprava: Těsto zaděláme podle postupu v minulém článku, zpracujeme buď ručně na vále, v robotu nebo v domácí pekárně. Necháme vykynout - pozor slané těsto kyne pomaleji. Těsto rozdělíme na stejně velké kousky a ty potom zpracujeme do požadovaných tvarů. Na plechu necháme ještě jednou vykynout tak dlouho, dokud pečivo neznásobí svůj objem. Před vložením do trouby potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti - hrubou solí, mákem, kmínem, sezamovým či lněným semínkem apod. Pečeme na 180 °C dokud pečivo nezezlátne.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.09.2025 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 7. září 2025

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď