Vlašské ořechy - ideální výživa pro činnost mozku

foto Vlašský ořech, plod.

Ořechy, zejména ty vlašské jsou dalším typicky podzimním plodem. I když je s nimi spousta práce, jsou velmi oblíbené. Mě osobně ale připomínají, že zanedlouho nastane čas ze všech nejvoňavější, čas vánočního pečení.

Plody ořešáku královského (Juglans regia) - vlašské ořechy, byly nalezeny už v archeologických vykopávkách z období mladší doby kamenné. Latinské označení nesou již od doby starých Římanů, kteří je zasvětili bohu Jupiterovi. K dalším zajímavostem patří fakt, že vlašské ořechy jsou mylně označovány za suché plody. Správně jde o nepravé peckovice, z nichž se využívá hlavně jádro. Lidová medicína však využívá i listy, oplodí a celý nezralý plod. Listy ořešáku totiž mají antiseptické vlastnosti, kterých se hojně využívá. Třeba k výplachům úst, při léčbě akné, opruzeninách či ekzémech. Doporučují se i ke koupelím nohou v případě nadměrné potivosti. Brunetky mohou odvarem z listů vylepšit barvu svých vlasů. Z nezralých plodů se naložením do kvalitního lihu vyrábí léčebný nápoj. Na tato kouzla si však budeme muset počkat až na příští rok, protože listy i nezralé plody se sbírají od června do srpna. Zaměříme se tedy na nejlahodnější část, jádro. V jádrech vlašských ořechů nalezneme vápník, hořčík, zinek, železo, selen a vitamíny B1,B6, A, E a K. Jsou v nich i zdravé tuky, a to zejména omega 3 mastné kyseliny. Mají nízký obsah sacharidů, takže je mohou konzumovat i diabetici, a hodnotné bílkoviny. Energetická hodnota je sice vyšší - 2.822 kJ/100 g, ale rozumná konzumace se díky obsaženým hodnotným látkám doporučuje i při redukčních dietách. Denně si tedy dopřejme cca 5 kusů, hubnoucí si však nesmí zapomenout započítat přijatou energii do celkového denního příjmu. Není náhodou, že jádro ořechu připomíná lidský mozek. Vlašské ořechy jsou totiž ideální mozkopotravou, a to díky vitamínům E, B1 a B6 - podporují funkci mozku. Jádra navíc pomáhají odstraňovat takové druhy civilizačních potíží, jako jsou deprese, stress, stavy podrážděnosti i nadměrná únava. Kromě toho pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Podporují chuť k jídlu a dokonce i sexuální apetit. Vlašské ořechy totiž obsahují i látku Arginin, která se přidává do přípravků s afrodiziakálním účinkem. Omega3 mastné kyseliny se zase starají o dobrou činnost kardiovaskulárního sytému a působí na snižování cholesterolu v krvi. Abychom si ořechy opravdu užili, je potřeba je řádně skladovat. Žluklé nebo postižené plísní nám totiž mohou pořádně uškodit. Trvanlivost ořechů ve skořápkách je samozřejmě delší než u vyloupaných jader. Kondici vyloupaných jader posílíte skladování v ledničce v oddělení zeleniny nebo dokonce v mrazícím boxu. Vždy však musí být v pevně uzavřené nádobě, neboť přijímají pachy jiných potravin. Tradičně se vlašské ořechy využívají hlavně k cukrářským účelům. Nesmí chybět v tradičních druzích vánočního cukroví, v dortech a moučnících, v ovocných salátech či pohárech. Přidat je ale můžete i do nádivek drůbeže a zvěřiny. Při přípravě občerstvení na společenské akce je upotřebíte při ozdobě chlebíčků a sýrových mís. Do zeleninových salátů můžeme použít vysoce kvalitní olej lisovaný z ořechových jader. Závěrem nabízím jeden netradiční recept. Nebojíte-li se netradičního spojení vlašských ořechů a těstovin , vyzkoušejte jej. Přeji vám dobrou chuť! Těstoviny s vlašskými ořechy, výživa, gastro Těstoviny s vlašskými ořechy Suroviny: 500 g těstovin, mascarpone (ze nahradit lučinou), parmezán dle chuti (lze nahradit nivou), olivový olej, malá chilli paprička, 2 stroužky česneku, sůl, vlašské ořechy Příprava: Nejdříve si na troše olivového oleje opražíme posekané ořechy s trochou soli. Ořechy stáhneme z ohně ihned, jak zavoní a trochu ztmavnou. Přesypeme na talířek a udržujeme na teple. Těstoviny uvaříme ve slané vodě dle návodu, nejlépe al dente. V pánvi zahřejeme olivový olej. Stroužky česneku oloupeme, nožem lehce rozmáčkneme a vložíme do oleje. Krátce orestujeme a stroužky odstraníme. V oleji teď orestujeme malou nasekanou chilli papričku (množství dle chuti, stačí i malý kousek). Do pánve vhodíme okapané těstoviny a celý obsah promícháme. Odstavíme z ohně a do horkých těstovin vmícháme mascarpone (lučinu), cca 4 polévkové lžíce. Přisypeme parmezán (nivu) a celý obsah protřepáváme tak dlouho, až se všechny těstoviny obalí směsí sýrů a pikantního oleje. Na talíři zdobíme orestovanými ořechy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.09.2025 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 28. září 2025

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď