Komerční prezentace Aktual.: 6.08.2009 09:24
Vydáno: 6.08.2009, 09:20
Když se řekne paprika, každému se vybaví něco jiného. Někomu koření, jinému zelenina. Ale ani tady to nekončí. Vždyť papriky mají na výběr celou škálu chutí. A jakoby to nestačilo, mají ještě mnoho tvarů a širokou paletu barev. Vybrat si tedy může každý.
Za papriky vděčíme, stejně jako za brambory a rajčata, Kryštofu Kolumbovi. Ten je objevil na Haiti a roku 1493 přivezl do Španělska. Planý druh, z něhož byly později vyšlechtěny kulturní odrůdy, roste v Jižní a Střední Americe.
Kromě toho, že jsou papriky chutnou a velmi zdravou zeleninou, jsou i výtečným kořením. Pro výrobu koření se papriky po staletí suší na navlečené na provázcích a poté melou na prášek. Pálivost paprik, v případě koření i zeleniny, má na svědomí ostře pálící alkaloid kapsaicin. Nejvíce je obsažen v "žebrech", na která přisedají semena. Pro výrobu nejkvalitnější červené sladké papriky se důsledně tyto části i semena odstraňují.
V paprikových luscích najdeme mnoho prospěšných látek. Nejvýznamněji je zastoupen vitamín C, toho obsahují až úctyhodných 200 mg na 100 g. Ve velkém množství je zastoupen také rutin (vitamín P). Právě tento vitamín zpevňuje cévní stěny a chrání nás nejen před jejich kornatěním, ale také před hemeroidy. Papriky jsou dále zdrojem vitamínu A, téměř všech vitamínů skupiny B a vitamínu E. Kromě toho obsahují mnoho minerálních látek jako jsou například vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan, či měď. Navíc jsou nízkokalorické, ve 100 g papriky je pouze 113 kJ, a pálivým papričkám (zejména chilli) je přisuzována schopnost spalování tuků.
Papriky se však nevyužívají jen jako zelenina či koření. Jsou i lékem, který se používá nejen v přírodní medicíně. Kapsaicinové náplasti se používají jako podpůrný lék při revmatických nebo poúrazových bolestech. Zlepšují také místní prokrvení či snižují svalovou ztuhlost.
V kuchyni mají papriky uplatnění jako salátová zelenina, zdravá svačinka či jako součást zeleninových i masových směsí. Vaří se, dusí, pečou či grilují. Tradiční jsou v maďarském paprikáši, plněných paprikách či leču. Pro svoji barevnost jsou oblíbenou oblohou.
Mnoho lidí má však problém se stravitelností slupek paprik. Silnější druhy paprik můžeme oloupat škrabkou na brambory - jde to kupodivu docela snadno, tenčí pak snadno oloupeme po opečení a následné zapaření.
Papriky se také nakládají do octa či oleje. Jsou součástí různých čalamád či pikantních salátů. Na Slovensku bílé papriky (u nás známé jako slovenské) nadívají zelím a nakládají do sladkokyselého nálevu. Nasekané papriky (sladké i pálivé) najdete také v množství marinád, salátových zálivek nebo pikantních hořčic.
Já bohužel patřím mezi ty, pro které je paprika prakticky nestravitelná. A to i po oloupání, spaření , vaření či pečení. A tak se jsem bohužel o tuto zdravou pochoutku ochuzena. Pro dnešní recept jsem proto připravila osvědčenou pochoutku mojí kamarádky - přeji dobrou chuť!
Grilované papriky plněné sýrem
Suroviny: 4 větší papriky, 250 g sýra - podle chuti niva nebo balkánský, olej na potření
Příprava: Papriky zprudka opečeme na suché pánvi nebo v troubě, až se začnou dělat černé puchýřky. Pak je dáme do mikrotenového pytlíku a uzavřeme. Po několika minutách papriky vyjmeme a snadno zbavíme slupky. Máme-li silnostěnné papriky oloupeme je pomocí škrabky na brambory. Půlky oloupaných paprik potřeme lehce olejem, opečeme na grilu. Opečené půlky paprik rozdělíme na dvě poloviny. Na jeden díl dáme trochu rozdrobeného sýra a přiklopíme druhým dílem. Znovu krátce zapečeme. Podáváme na opečeném krajíčku chleba.
Připravte různobarevné papriky, udělejte menší porce a podávejte jako malou chuťovku k pivu či vínu.
TIP! K přípravě můžete využít i kontaktní gril nebo grilovaní pánev.
ČR
gastro
zelenina