Salmonelóza stále aktuální - 1. díl

foto Gril, grilování, barbeque, maso - ilustrační foto

Salmonelóza je akutní průjmové onemocnění s krátkou inkubační dobou (tj. doba od nákazy po vypuknutí prvních příznaků). Počet salmonelóz v posledních letech stále stoupá. Od roku 1989 došlo k prudkému zvýšení počtu hlášených onemocnění. Do roku 1988 byl v ČR roční počet onemocnění okolo 12 až 15 tisíc; avšak v roce 1995 již přesáhl 54 tisíc.

Jak se lze salmonelou nakazit? Salmonely jsou střevní bakterie, které vstupují do organismu ústy s potravinou nebo vodou. Jejich zdrojem jsou hlavně drůbež a dobytek. K zamořování drůbeže a dobytka dochází jednak kontaminovaným krmivem (rybí, kostní moučka), nákazu však mohou přenést i hlodavci (myši, potkani) a ptáci (hrdličky). Maso a vejce mohou být kontaminovány buď primárně od nakaženého zvířete, nebo sekundárně při porcování masa na nečistých pultech nebo při nesprávném skladování. Člověka přímo ohrožuje konzumace těchto potravin. Vejce i drůbež jsou dnes nakaženy častěji salmonelami než dříve. V obchodech je také velké množství importovaných potravin, jejichž rizika nejsou spotřebitelům dostatečně známa. Pozor na steaky! Vzhledem k tomu, že hlavně v létě je velmi oblíbené grilování, maso většinou nebývá dostatečně tepelně zpracováno. Následkem může být opět salmonelóza. Také při přípravě masa na gril tzv. dopředu a následném ohřátí může dojít k nákaze. Salmonely se totiž velmi rychle množí. Množství salmonel se při pokojové teplotě každých 20-30 minut zdvojnásobí. Je vejce nebezpečné? V jednom vejci je uloženo pouhých 10 buněk salmonel (tedy dávka, která člověku není nebezpečná). Je-li uloženo 2 dny při teplotě okolo 20 stupňů Celsia, vzroste tato dávka na několik miliard. Při teplotách pod 10°C a nad 45°C se rozmnožovací schopnost salmonel snižuje, ale teploty pod bodem mrazu přežívají bez poškození. Další cesta nákazy Další možnou cestou nákazy Salmonelou je přenos infekce od nosiče. K nákaze dochází prostřednictvím od nosiče kontaminovaných potravin, event. z kontaminované vody cestou prosakování jímky nosiče do studny. Nosiči bývají většinou dospělí, u dětí je nosičství vzácné.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.12.2025 ČTK

Reklama

2°C

Dnes je sobota 27. prosince 2025

Očekáváme v 09:00 -2°C

Celá předpověď