Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2008 08:57
Vydáno: 3.10.2008, 08:48
Musím se přiznat, že tato plodina byla pro mě donedávna neznámou. Vůbec poprvé jsem o ní dočetla v jenom časopise o vaření. Když mi potom balíček padl do oka v mém oblíbeném krámku se zdravou výživou, bylo rozhodnuto. Vyzkouším něco nového a podělím se s vámi o tyto zkušenosti. První, čím jsem byla zklamána, byl nedostatek informací na balíčku. Proto jsem musela pátrat a zkoušet. A tady jsou výsledky.
Quinoa (čti kinoa) neboli merlík chilský, je nenáročná a odolná vysokohorská plodina. Obyvatelé andské oblasti Jižní Ameriky ji pěstují téměř 6000 let a přestavovala od nepaměti hlavní složku jejich potravy. Indiáni dokonce nazývali quinou "matkou všech obilovin" a byla pro ně posvátnou rostlinou. Není divu, jen málokterá rostlina dokáže přežít v tak drsných podmínkách a v takové nadmořské výšce.
Zrna quinoy mají vysokou nutriční hodnotu a mimořádně vysoký podíl bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Jsou zdrojem vitamínů A, B2, E a dokonce vitamínu C. Z minerálních látek jmenujme vápník, železo, měď, fosfor, hořčík, zinek, draslík aj. Navíc obsahují i kyselinu listovou a v neposlední řadě jsou zdrojem vlákniny.
Quinoa neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Navíc je lehce stravitelná. Vyvážený poměr látek ji činí vhodnou potravinou jak pro kojence a malé děti (zvýšený obsah aminokyselin), tak pro pacienty trpící celiakií či různými alergiemi. Pro vysoký obsah hořčíku a železa je vhodná i jako prevence chudokrevnosti.
Semena quinoy jsou obalena ochrannou vrstvou, obsahující tzv.saponiny. Jsou to hořké látky, které chrání semena před ptáky a hmyzem. Těchto látek se musíme před úpravou zbavit. Jde to zcela jednoduše dvěma způsoby. První je, že semena několikrát důkladně propláchneme vodou. Druhý, namočíme zrna přes noc, vodu slijeme a uvaříme je v nové vodě. Quinoa se vaří stejně jako rýže, to znamená, na jeden šálek obiloviny dva šálky vody. Doba varu cca 14 - 18 min. Zrna po uvaření zvětší svůj objem a změní barvu. Při vaření kontrolujte, abyste je nerozvařily. Nejlepší jsou tzv."al dente".
Jak jsem uvedla výše, někdy opravdu na sáčku nenajdete žádné pokyny k přípravě. Proto raději vždy zrna propláchněte či namočte přes noc. Nedělala bych to jen v případě, že je to výslovně uvedeno na sáčku. Na webu jsem také našla zmíňku o quinoe, která se jen namáčí (podobně jako bulgur nebo kuskus). S tou bohužel nemám žádné zkušenosti, ani jsem ji neviděla v obchodě. Z quinoy se také vyrábí mouka, vhodná pro přípravu těst při bezlepkové dietě. Ani tady bohužel nemám žádné zkušenosti, ale asi jsem nepátrala dost důkladně. Budete-li chtít tuto potravinu koupit, musíte do obchodu se zdravou výživou. V normálním supermarketu jsem ji ještě neviděla.
Quinou lze používat podobně jako rýži nebo kuskus. K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu. Lze ji připravovat i jako sladkou, například jako kaši. Vychlazenou s medem a ovocem ji můžete podávat jako zdravou snídani či netradiční dezert.
Quinou jsem dělala poprvé a její chuť mě zaujala. Postupně jsem ji upravila na houbové rizoto s parmezánem, kuřecí směs se zeleninou a jako desert s jablkem, skořicí a ořechy. Všechny zmíněné recepty nám chutnali. Ještě bych navrhovala použít ji jako vložku do polévky, například do kuřecího vývaru.
Nebojte se experimentovat! Zkuste quinou, je dobrá a zdravá. Přeji vám dobrou chuť!
Houbové rizoto s quinou a parmezánem
Suroviny: 250g quinoy, 300g lesních hub - směs (můžete nahradit žampiony), 1 cibule, olivový olej, česnek podle chuti, sůl (nejlépe mořská), petrželka, parmezán (můžete nahradit sýrem, který máte rádi)
Způsob přípravy: Nejprve si připravte quinou. Propláchněte a uvařte podle návodu v osolené vodě tvz. "al dente". V hrnci rozpalte olej a orestujete na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Přidejte očištěné houby pokrájené na větší kousky a restujte dokud houby nebudou měkké. Potom ochuťte solí a česnekem. Smíchejte quinou a houbovou směs a vmíchejte jemně posekanou petrželku. Na talíři posypte sýrem. Doplňte čerstvou zeleninou a podávejte.
ČR
gastro
obilí