Komerční prezentace Aktual.: 26.02.2008 11:26
Vydáno: 2.03.2008, 01:00
Výhradní kouření dýmky přináší svému konzumentovi podobné riziko jako kouření doutníku. Vyplývá to ze studie týmu lékařky S. Jane Henleyové z The American Cancer Society v Atlantě.
Studie je svým způsobem ojedinělá, neboť přestože mnoho dřívějších studií již zkoumalo vedlejší účinky konzumace tabáku, jen málokterá zahrnovala tak velký počet výhradních kuřáků dýmky. Kouření dýmky je oblíbené zejména u starší populace.
Dřívější studie zahrnující výhradní kuřáky dýmky nebyly příliš rozsáhlé a nemohly vyloučit přidružené faktory, jako je socioekonomický stav a požívání alkoholu. Tabák do dýmky je nejméně prodávaným tabákovým produktem ve Spojených Státech a jeho kouření pokleslo ze 14 % v roce 1965 na dvě % v roce 1991. Nicméně kouření dýmky zůstává tradičním u amerických indiánů a narůstá u amerických středoškoláků a vysokoškoláků od roku 1999.
Do tzv. Cancer Prevention Study bylo zahrnuto celkem 138.307 lidí. Z tohoto počtu bylo 15.263 pravidelných nebo občasných kuřáků dýmky a 123.044 lidí, kteří nikdy tabák nekonzumovali. Během následujících 18 let z této skupiny 23.589 lidí zemřelo. Na základě těchto dat vědci srovnávali riziko úmrtí na devět druhů rakoviny (žlučníku, tlustého střeva, jícnu, ledvin, hrtanu, plic, orofaryngu, pankreatu a žaludku) a tři další onemocnění (koronární nemoc, centrální mozkovou příhodu (CMP) a chronickou chorobu bronchopulmonální (CHOPN)) u výhradních kuřáků dýmky a u nekuřáků.
Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání s lidmi, kteří nikdy nekonzumovali tabák, pravidelní kuřáci tabáku měli zvýšené riziko úmrtí na rakovinu plic, orofaryngu, jícnu, tlustého střeva, pankreatu a hrtanu a na koronární srdeční chorobu, CMP a CHOPN.
Rizika spojená s kouřením dýmky byla menší v porovnání s riziky u kuřáků cigaret. Tato rizika byla stejná jako u kuřáků doutníku.