Komerční prezentace Aktual.: 31.12.2007 13:07
Vydáno: 31.12.2007, 12:58
Většina lidí o jeho existenci nemá ani tušení. Tedy až do chvíle, kdy o sobě dá vědět. To pak ale bývá bolest, na jakou jeho majitel hned tak nezapomene. I tak se může projevit žlučník.
Vánoční svátky a období na konci roku jsou časem, kdy je dobré připravit se nejen na milá setkání s příbuznými a známými, ale i na nečekané komplikace, které si lze přivodit špatným životním stylem a stravovacími návyky. Lidé, kteří mají problémy se žlučníkem, pak vědí, že toto období je pro ně v celém roce nejkritičtější. Musí tomu tak být vždy?
Velkou roli v zažívacích potížích hraje dobré jídlo a pití, kterému se přes svátky většina lidí neubrání, právě naopak. Vánoce a konec roku by ale neměly být symbolem nestřídmého přejídání, po kterém je většině z nás špatně. Přejídání navíc nemusí vždy skončit pouhým bolením břicha, ale v horších případech například již zmíněnou žlučníkovou kolikou. Několik dní obžerství by se tak mohlo hodně nevyplatit.
Žlučník je dutý orgán, jehož úkolem je skladovat žluč. Tato žlutozelená hořká tekutina je vyráběna v játrech, která jí denně vyprodukují přibližně půl litru. Žluč je žlučovodem vedena do žlučníku, kde je skladována a podle potřeby uvolňována a žlučovými vývody vedena do dvanáctníku. Žluč kromě vody obsahuje několik důležitých látek. Žlučové kyseliny jsou nezbytné pro trávení tuků. V dvanáctníku se žlučové kyseliny dostanou na povrch tukových kapének a pomáhají je „rozbít“ tak, aby pankreatický enzym lipáza mohl tuky snáze natrávit. Dále jsou ve žluči obsaženy produkty metabolismu – odpadní látky, které se žlučí dostávají do střev a střevy jsou následně z těla vylučovány, žluč také obsahuje cholesterol a volné mastné kyseliny. Vlastnosti žluči mohou být různé, na vznik žlučových kamenů má vliv i to, zda jsou soli látek ve žluči obsažených volně rozpustné, nebo zda se snadněji sráží. U nemocných, kteří se často potýkají se žlučníkovými záchvaty, bývá žluč cholesterolem doslova přesycena. Různé faktory (například infekce) mohou srážení žluči usnadnit, a uspíšit tak vznik žlučových kamenů. Podle složení se kameny rozlišují na cholesterolové, pigmentové anebo smíšené.
Mechanismus vzniku žlučových kamenů není zcela jasný. Je známo pouze to, že některé rizikové faktory pravděpodobnost žlučníkového záchvatu zvyšují. Je to zejména konzumace potravy s vysokým obsahem tuku (mastná a kořeněná jídla, ale i ořechy, luštěniny a kapusta). Riziko také zvyšuje nadváha, vysoká koncentrace cholesterolu, ale i cukrovka, těhotenství, některé léky a ženské pohlavní hormony. Je také známo, že problémy se žlučníkem trápí častěji ženy.
O kamenech postižený vůbec nemusí vědět, tedy do doby, než se samy ohlásí žlučníkovým záchvatem. K lékaři pak mohou přivést obtíže vzniklé v důsledku zvětšení kamínků nebo jejich zachycení ve žlučových cestách. Onemocnění se může projevit dvěma způsoby – jako dyspeptická forma nebo jako kolika. Při dyspeptických žlučníkových problémech postiženého trápí nadýmání, plynatost, pocity plnosti po jídle a průjem.
Druhou podobou onemocnění žlučníku je kolika, při které přicházejí velmi intenzivní záchvaty bolesti břicha. Ty se objevují zejména pod pravým žeberním obloukem, ale mohou vystřelovat i do zad. Bolesti se stále stupňují, až dostoupí vrcholu a začnou se pozvolna zmírňovat. Žlučníková kolika může být doprovázena zvracením nebo pocitem na zvracení. Tyto příznaky však nutně nemusí signalizovat žlučníkovou koliku. Mohou ale doprovázet další onemocnění žlučníku, jater i slinivky břišní, brániční kýlu a řadu dalších problémů. Proto je nutné, aby každou náhle vzniklou bolest břicha vyšetřil lékař. Příčinou žlučníkového záchvatu může být dietní chyba – konzumace mastného jídla, luštěnin, ořechů, alkoholu. Tyto potraviny mohou podráždit stěny žlučníku a způsobit žlučníkový záchvat.
Základem léčby je klid na lůžku, hladovka a teplé obklady břicha. Pokud je to nutné, může vám lékař předepsat léky proti bolesti a léky na zmírnění napětí vnitřních orgánů. Lékař vám také může navrhnout chirurgické odstranění. Operativním odstraněním se problémy se žlučníkem jednou provždy vyřeší, pak je ale nutné dodržovat dietu a nepřejídat se, protože žlučové kyseliny nejsou nikde připraveny do zásoby a může se jich uvolnit pouze menší množství.
Šest rad proti vzniku žlučových kamenů
Stoprocentní prevence žlučových kamenů neexistuje. Lze ale omezit rizikové faktory:
- Udržujte si normální váhu – pokud máte nějaké ty kilogramy navíc, zhubněte. Kil se ale zbavujte pomalu a s rozumem, za týden by váhový úbytek neměl přesáhnout 0,5–1 kg.
- Hlídejte si cholesterol – riziko vzniku žlučových kamenů narůstá i s vysokou koncentrací cholesterolu.
- Psychická pohoda – snažte se nerozčilovat a celkově se vyhýbat situacím, které mohou mít negativní vliv na vaši duševní pohodu.
- Dietní opatření – pokud žlučníkové kameny máte, nebo jste dokonce po operaci žlučníku, je nutné pečlivě dodržovat žlučníkovou dietu. Nebojte, vaše chuťové buňky nebudou připraveny o všechny požitky, na které byly zvyklé, pouze budete muset některé potraviny vynechat. Zejména byste se měli vyhnout smaženým pokrmům, majonézovým salátům, tučným pomazánkám, sladkým zákuskům a pokrmům z vajec, ale i ořechům, luštěninám a česneku.
- Jezte malé porce – pečlivě kousejte a jezte pomalu, vychutnejte si každé sousto. Celkový denní příjem potravy si rozdělte do 5–6 menších porcí.
- „Zakázané“ potraviny – tedy ty, které vám lékař doporučil nekonzumovat, nahraďte jinými, které vašim chuťovým buňkám budou lahodit ještě více – objevte čerstvé ovoce, méně tučné sýry, celozrnné pečivo, sójové tofu, olivy a podobné dobroty. S úspěchem z nich připravíte i pohoštění pro známé, kteří zdravou variantu tradičních chlebíčků jistě uvítají.
Hana Králová, MeDitorial