Praha - Řetězec rychlého občerstvení KFC posílí v souvislosti se spekulacemi o jeho údajně nevhodném zacházení s masem interní postupy při přípravě pokrmů a přeškolí personál. Ve vyjádření, které má ČTK k dispozici, ale zopakoval, že restaurace i jídlo v nich podávané jsou bezpečné. O údajně hygienicky nevhodném nakládání s masem v řetězci KFC natočil několik reportáží na svém YouTube kanále novinář Jan Tuna. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na jeho podnět zahájila v létě rozsáhlou kontrolu restaurací KFC, zatím zjistila prohřešky ve dvou pobočkách.
Klíčovým problémem v KFC je podle novináře Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi.
Od chvíle, kdy se spekulace ohledně nehygienického zacházení s masem objevily, KFC podle svého vyjádření zahájilo kontrolu restaurací v Česku. "Každá naše restaurace v Česku byla dosud zkontrolována minimálně třikrát - včetně opakovaných auditů třetích stran a kontrol místních úřadů. Můžeme s jistotou prohlásit, že jsme nenašli žádné důkazy o systémových problémech v oblasti bezpečnosti potravin či hygieny v našich restauracích," sdělilo KFC.
SZPI minulý týden informovala o tom, že v restauraci KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. V září našli kontroloři v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Řetězec KFC v dnešním vyjádření uznal některé procesní nedostatky, okamžitě je ale napravil, uvedl. "Přestože jsou tato zjištění v restauračním průmyslu běžná, využili jsme je jako příležitost znovu prověřit a posílit naše postupy v celém řetězci. Toto jsou fakta," dodal řetězec.
KFC dlouhodobě zdůrazňuje, že zdraví a bezpečnost bere velmi vážně, má přísné protokoly bezpečnosti potravin a restaurace pravidelně procházejí několika úrovněmi kontroly kvality a bezpečnosti, včetně externích auditů, interních kontrol a inspekcí.











