Praha - Cestující v českých vlacích stále preferují klasická jídla a kávu, současně roste poptávka po lehčích, zdravějších a vegetariánských pokrmech. Dopravci obměňují nabídku podle sezony a dostupnosti surovin. Vyplývá to odpovědí železničních dopravců na dotaz ČTK.
"Drobné občerstvení zajišťujeme sami formou ČD Minibaru. Jde o vnitrostátní spoje. Servis v restauračních a bistrovozech zajišťuje náš smluvní partner, společnost JLV," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. ČD jsou jediným českým dopravcem, který provozuje restaurační a bistrovozy.
V nabídce mají teplá a studená jídla, snídaňová menu, dezerty, nealkoholické nápoje, víno i točené pivo. Cestující si mohou dát i řemeslné pivo z menšího pivovaru. Nejoblíbenějšími položkami jsou klasická česká jídla jako svíčková a kuřecí řízek. Jídla JLV připravuje v centrální kuchyni v Praze. Na palubě vlaků ČD se podle Pavla Vaníčka z JLV za rok vyčepuje "menší rybník piva" a vydá desítky tisíc hlavních jídel.
"Velké oblibě se těší vždy produkty ze sezonní nabídky, které máme v nabídce tři až pět měsíců," dodal Vaníček. V aktuální sezonní nabídce, kterou dráhy představily tento týden, je například dančí ragú, koprová omáčka nebo koláč s čokoládovou ganáží a karamelizovanými višněmi.
Několikrát za rok obměňují menu o sezonní speciality i společnosti RegioJet a Leo Express. Menu Leo Expressu sestavuje podle mluvčího Emila Sedlaříka celý obchodní tým, a to pomocí ochutnávek. Aby byla zajištěna čerstvost, vybírají taková jídla, u kterých je trvanlivost minimálně čtyři dny.
Leo Express kombinuje klasickou a exotickou kuchyni, nabízí sortiment od baget, sendvičů a hot dogů po hovězí guláš, butter chicken či sushi. Nejprodávanější položkou je panini, oblíbené je i sushi. Menu zahrnuje také speciální jídla pro děti, vegetariány a vegany. Ve vyšších třídách mají cestující jídlo z vybrané nabídky v ceně jízdenky, například u třídy premium při cestě delší než 110 kilometrů dostanou hlavní jídlo s polévkou, dezertem a nápoji.
"Za loňský rok jsme prodali celkem 276.935 kusů potravin, za prvních deset měsíců letošního roku to bylo již 340.595 kusů. U nápojů to bylo v loňském roce 500.072 a za prvních deset měsíců letošního roku 474.888 kusů," dodal Sedlařík.
RegioJet nabízí cestujícím výběr teplých i studených jídel, dezertů a nápojů. Podle mluvčího Lukáše Kubáta je dlouhodobě největší zájem o kávu, která je zdarma, a o koláče, zejména tvarohový. Oblíbené je také sushi a burrito croissant. Ve spojích do Polska dopravce nabízí i klasiku tamní kuchyně, zelný závitek s masem. Dopravce do budoucna plánuje nabídku rozšiřovat. Na palubě vlaků má kuchyňky s několika lednicemi a chladícími boxy.
Dopravce RegioJet nabízí objednání občerstvení buď u palubního personálu nebo přes mobilní aplikaci. Cestující ČD si mohou v případě pořízení jízdenky do 1. třídy jídlo předobjednat, většina objednávek se však uskutečňuje u stevardů.









