Kuchařky se mění, trendy přicházejí a odcházejí, ale některá jídla prostě drží. A čím víc se mění svět, tím víc se k nim vracíme. Možná proto, že voní dětstvím, nebo prostě proto, že jsou vynikající napříč trendy. Všichni máme nějaký ten svůj rodinný recept, který se vaří pořád stejně, i když už si dávno nikdo nepamatuje, kdo ho vlastně vymyslel.
Nedělní bramboráky
Když se někde smaží bramboráky, poznáte to na druhé straně ulice. Ta vůně je prostě nezaměnitelná. A přitom je to jídlo, které zvládne každý. Stačí nastrouhat brambory, přidat česnek, majoránku, sůl, vajíčko a trochu mouky. Hotovo.
Bramboráky jsou docela kalorická bomba, ale to nikomu nevadí. Jsou totiž také symbolem domácí pohody, kdy je venku zima a vy stojíte u plotny s pánví, co syčí a prská. A i když se dnes dá všechno zjednodušit, například přípravou v troubě či horkovzdušné fritéze, ten pravý bramborák prostě musí být z pánve. Křupavý po krajích, měkký uvnitř. Tak, jak to dělala babička.
Kulajda
Kdyby existovala soutěž o nejvoňavější polévku, kulajda by ji vyhrála s přehledem. Hustá, bílá, s koprem a houbami, trochu kyselá, trochu sladká. Každý ji vaří trochu jinak a přitom vždycky chutná jako doma. Tajemství kulajdy je v tom, že spojuje všechno, co máme v kuchyni rádi, jako brambory, kopr, vejce a smetanu. A i když se dnes polévky často zjednodušují, tahle si zachovala charakter po generace. Nejspíš proto, že i po letech funguje přesně tak, jak má. Zahřeje, zasytí a připomene, že dobré věci se nemění.
Segedínský guláš
Když se řekne segedín, spousta lidí si představí hluboký talíř, který doslova přetéká. Tohle jídlo má prostě všechno. Kysané zelí, jemné maso, smetanu a papriku. Segedín je typický příklad receptu, který se sice vaří pomalu, ale stojí za to. Babičky ho dělaly z vepřového, někdy přidaly trochu klobásy, někdy jen sádlo. Ať už se podával s houskovým knedlíkem, nebo chlebem, nikdy nezklamal.
Buchtičky s krémem
Už jen to slovní spojení stačí slyšet a člověk má chuť na něco sladkého. Buchtičky s vanilkovým krémem jsou takové malé kouzlo školní jídelny, které i po letech funguje. Jemné, nadýchané, zalité voňavým pudinkem. Nikdo přesně neví, proč tenhle recept přežil tolik generací. Možná proto, že není o dokonalosti. Je to prostě jednoduché jídlo, na které se nikdy nezapomene.
Štrúdl
Těsto, jablka, skořice, rozinky a pak už jen ta vůně, která zaplaví celý byt. Štrúdl je jednoduše řečeno zázrak v nejjednodušší formě. Vypadá obyčejně, ale dokáže vás vrátit o pár let zpátky do babiččiny kuchyně. Každá rodina má ten svůj. Někdo dává do náplně strouhanku, jiný piškoty, další přidá ořechy a rozinky. A i když se peče tisíckrát, nikdy se neomrzí.
Kyselo
Možná ho nezná každý, ale v horách je kyselo doslova pojem. Základ tvoří kvásek, brambory, houby a trochu cibule. Na první pohled nevypadá hned lákavě, ale jakmile ho ochutnáte, pochopíte, proč se udrželo stovky let. Je to jídlo skromné, ale poctivé. Není to sice pokrm, který by vypadal dobře na Instagramu, ale v hrnci je prostě nepřekonatelný,
Staré recepty jsou malé kousky vzpomínek, co moderní kuchařky neumí popsat. Je to klid, domov a jistota, že i když se všechno mění, chuť zůstává stejná.










