Moštárna v Hostětíně oslavila 25 let činnosti, produktů postupně přibylo

foto Slavnost Na počátku bylo jablko při příležitosti 25 let hostětínské moštárny, 14. září 2025, Hostětín, Uherskohradišťsko. Slavnost nabídla ochutnávku jídel a nápojů z jablek, výstavu starých odrůd ovoce a prohlídku moštárny.

Hostětín (Uherskohradišťsko) - Moštárna v Hostětíně na Uherskohradišťsku dnes oslavila 25 let od svého založení. Lidé mohli na slavnosti nazvané Na počátku bylo jablko ochutnat čerstvě lisovaný mošt i prohlédnout si moštárnu, nechyběly jablečné moučníky od místních žen, produkty regionálních výrobců či ovocnářské poradenství. Moštárnu uvedlo do provozu v roce 2000 občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, aby přispělo k obnově tradičního ovocnářství i vytváření pracovních míst v příhraničním regionu. Nachází se v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. V roce 2010 do ní zavítal i britský princ Charles, nyní král Karel III.

Fotogalerie

"Nikdo si úplně na tom počátku nedovedl představit, kam až se můžeme dostat a co se nám může podařit. Nedávali jsme si žádné cíle, pro mě je velkou satisfakcí to, že lidé se vracejí a že jim to chutná," řekl dnes ČTK jednatel moštárny Radim Machů.

Základem produktů moštárny je čistá a neředěná jablečná šťáva vyráběná tradičním postupem z jablek pěstovaných místními zemědělci. Postupně přibyly další produkty, například jablečné mošty s arónií, červenou řepou, hruškou či meruňkou. "Byli jsme jedni z prvních, kteří uvedli na trh třeba rakytníkový mošt míchaný a takových věcí se postupně objevilo víc a víc. Kromě klasického jablečného moštu děláme i přírodní sirupy, před téměř deseti lety jsme přidali jablečný ocet," uvedl Machů. Produkty jsou v bio kvalitě. Moštárna zvažuje další novinky, v případě octa zvažuje kombinaci s medem. K letošnímu výročí chce také vyrobit limitované edice, například směs jablečného moštu a šťávy z dřínu obecného.

Moštárna vyrábí své produkty z vykoupených jablek, následně je pod svou značkou dodává na trh. Svá jablka si mohou v moštárně nechat zpracovat pro vlastní potřebu také drobní pěstitelé. Množství zpracovaných jablek se každý rok mění, maximální kapacita moštárny je přes 300 tun ovoce za jeden podzim. Je to množství, které podniky s velkými lisy zvládnou za několik dní. "My jim nemůžeme konkurovat v tom množství, ale snažíme se odlišovat tím, co děláme, tou pestrostí, naším místem, příběhem a vším, co do toho dáváme," uvedl Machů.

Letošní sezona zpracování jablek teď začíná. "Léto bylo teplotně průměrné a jablka teprve docházejí, jsme na začátku sezony. Věřím, že budeme zpracovávat až do konce října, začátku listopadu. Myslím, že sezona bude dobrá, protože zájemců je hodně. Lidé se také vracejí," uvedl Machů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.09.2025 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je neděle 14. září 2025

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď