Komerční prezentace Aktual.: 16.01.2006 07:56
Vydáno: 16.01.2006, 07:56
Tlusté střevo zdravého člověka hostí řadu bakterií. Tato střevní mikroflóra spolu musí "vycházet", pokud se máme cítit dobře. Někdy to bývá velký problém, jen si představte: celkové množství bakterií trávícího traktu je 10x větší než počet buněk lidského těla. Ale i přesto by jim to spolu šlo, kdyby jejich soužití člověk neustále nenarušoval.
Jak dochází k poškození přirozené střevní mikroflóry? Jaké jsou důsledky? A jak to můžeme zachránit?
Funkce laktobacilů v organismu
Vyskytují se kromě střeva také v pochvě zdravé ženy. Jsou to bakterie
mléčného kvašení, které vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou. Snižuje se pH, což vede k potlačením růstu hnilobných bakterií a kvasinek-snižuje se riziko zánětlivých a hnilobných procesů. Hnilobné bakterie tvoří látky, které mohou ve svých důsledcích způsobovat až nádorová onemocnění. Laktobacily tedy podporují kvasné procesy, které chrání sliznici střeva i pochvy.
Další důležité funkce střevní mikroflóry:
zajišťuje správný průběh trávení (zlepšují pohyblivost střev, prokrvení)
zlepšuje trávení bílkovin
zlepšuje snášenlivost laktózy u laktózové intolerance
produkuje některé vitaminy řady B a vitamin K
má příznivý vliv na vstřebávání minerálních látek např.vápníku
reguluje hladinu cholesterolu
stimuluje imunitní střevní systém
pomáhá potlačovat původce průjmových onemocnění (
bariérový efekt*)
*Mikroflóra trávícího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální
rovnovážný systém. To znamená, že součástí tzv. normální mikroflóry jsou také malá množství "škodlivých" mikroorganismů. Jejich počet je naštěstí kontrolován převažující prospěšnou mikroflórou, jde o tzv. bariérový efekt.
Co mám jíst?
aktobacilly jsou běžnou součástí tzv.
probiotik. Probiotika obsahují mikroorganismy, které jsou schopny zažívacím traktem nejen projít, ale hlavně jej trvale osídlit, a tím zlepšit prostředí střevní mikroflóry.
Prebiotika představují rozpustnou vlákninu, která tvoří přirozenou potravu prospěšných bakterií a významně tak podporuje jejich růst a množení.
Ideální stav: konzumace probiotik i prebiotik současně.
Mám dostatek neporušené mikroflóry?
Rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií je křehká a může být narušena např. při léčbě antibiotiky.
Antibiotika ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Mikroflóru narušují např.i konzervační látky v potravinách, přehnaná či nedostatečná hygiena, výživa s malým množstvím vlákniny, stres a kouření.
Porušená rovnováha se projevuje nejčastěji nadýmáním, zápachem z úst,
zácpou nebo průjmem. Chybí-li laktobacily v pochvě, objevuje se často opakovaně hustý výtok díky přemnožené kvasince.
Má užívání laktobacilů nějaká rizika?
Laktobacilly mohou užívat těhotné a kojící ženy, některé přípravky jsou dokonce vhodné i pro velmi malé děti. Jednotlivá doporučení se liší podle výrobců, ale obecně lze říct, že jejich užívání s sebou nese především výhody. Nejsou známy ani žádné závažné interakce či kontraindikace.
Kdy je vhodné laktobacily užívat?
Při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky, při léčbě nádorových onemocnění (cytostatika a ozařování) a při užívání antikoncepce.
Dále u průjmů různé příčiny, při zácpě, plísňových onemocněních a aftech, alergiích, rovněž projevy akné a nespecifických zánětů střev se při jejich užití zmírňují .
Ženám, u nichž se často objevují vaginální mykózy (svědění, bílý tvarohovitý výtok z pochvy), se doporučuje doplňovat laktobacily pravidelně. V těchto případech jsou k dispozici také přípravky určené k vaginálnímu (poševní) použití.