Zapečené topinambury s pórkem

Suroviny: 600g pórku, 400g oloupaných topinambur (sladkých brambor), 100-120ml bílého vína, 6-8 stroužků česneku, slunečnicový nebo olivový olej, lžička celého pepře, 1 bobkový list, majoránka a oregano, 100ml dobrého zeleninového vývaru, 200 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu, citrónová šťáva - asi půl lžíce (nemusí být), 100g strouhaného tvrdého sýra (eidam, ementál, čedar) a 100g modrého plísňového sýra (rokfór, niva), strouhaný muškátový oříšek (necelou lžičku), sekané zelené natě na posypání (v nouzi třeba sušenou petrželku nebo sušený kopr).

Postup: Pórek zbavíme ovadlých částí, omyjeme, nakrájíme na silnější kolečka a necháme zesklovatět na trošce oleje. Přidáme po trošce (podle chuti) majoránku a oregano, celý pepř, bobkový list, podlijeme vínem a asi 5 minut přikryté zvolna dusíme. Oloupané a omyté topinambury poskládáme na dno olejem vymaštěného a částí česneku (rozmačkaného) vytřeného pekáče, Zbylým česnekem nakrájeným na plátky pekáč vysypeme. Vložíme do trouby vyhřáté asi na 190-200 stupňů a pečeme asi 15-20 minut. Potom osolíme, podlijeme vývarem a přikryté znovu dusíme v troubě doměkka. Poté odstraníme bobkový list a celý pepř a promícháme pórek s topinambury, zalijeme smetanou (nebo jogurtem) rozmíchanou s muškátovým oříškem, špetkou soli, strouhaným sýrem. Vše posypeme plísňovým sýrem, pokapeme troškou citrónové šťávy (nemusí být) a oleje a ještě asi 10 minut zprudka zapečeme. Podáváme hustěji sypané sekanými zelenými natěmi nebo lžičkou sušeného kopru. Poznámka: Zkuste také variantu, kdy na plátky topinambur v pekáči navrstvíte ochucený a slitý sójový granulát.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.09.2025 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 7. září 2025

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď