Vítězem Maurerova výběru restaurací je olomoucká Entrée

foto Vítězem dvanáctého ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se 30. listopadu stala olomoucká restaurace Entrée (na snímku) s šéfkuchařem Přemkem Forejtem.

Praha - Vítězem dvanáctého ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se stala olomoucká restaurace Entrée s šéfkuchařem Přemkem Forejtem. Na stříbrnou příčku se z loňského prvního místa posunula jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v Česku - Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně s kuchařem Pavlem Sapíkem, která loni obsadila druhé místo. ČTK to dnes sdělili organizátoři soutěže.

Z mimopražských restaurací se do první desítky dostal na čtvrtém místě Miura Hotel z Čeladné, šestý byl brněnský Pavillon, na osmém místě restaurace Piano Nobile v hotelu Chateau Mcely.

"Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo plus za obsluhu plus za interiér. To znamená, že podnik, který je desátý v absolutním hodnocení, tak je třeba pátý v samostatné kategorii - jídlo, protože mu jeho pozici 'pokazila' obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní," uvedl Pavel Maurer.

Restaurace letos hodnotilo 1620 dobrovolných "komisařů", kteří tajně navštívili 974 gastronomických podniků. V nich utratili za jídlo téměř 5,7 milionu korun. Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se průvodce jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

Hodnotí se především jídlo, které má v konečném hodnocení dvě známky. Další známka se uděluje za obsluhu a další za interiér.

Průměrná cena jídla ve všech hodnocených restaurací činila 720 korun, loni to bylo 670 korun.

Vítězný kuchař Forejt: Super jídla můžou být z obyčejných surovin

Šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée Přemek Forejt se snaží dokázat, že i z obyčejných surovin se dají udělat super jídla. Nevěří však na nálepku biopotravin, toto označení je podle něj pouze byznysem. U příležitosti vyhlášení nejlepších českých restaurací to řekl v rozhovoru s ČTK.

Podle Forejta je Entrée specifickou restaurací, která ale nemá jasný styl. "Lístek se mění co dva tři týdny. Lidé to berou jako celek - tu atmosféru, jídlo, mladý kolektiv, a asi se to našim hostům líbí," řekl ČTK.

V restauraci se snaží dokázat, že i z normálních surovin lze připravit kvalitní a zábavné pokrmy. Příkladem může být "hovězí znojemská", kterou restaurace nabízí. "Vzali jsme si původní suroviny, ale úplně to překopali - se znojemskou to nemá vlastně nic společného. Jsou tam dva druhy hovězího masa, hořčice, tři druhy okurků, rýže jakoby v pěně a v rýžovém chipsu. Vzali jsme si suroviny a udělali to podle sebe," vysvětlil. Aktuálně nejvíc doporučuje ochutnat knedlík s vejci, který restaurace servíruje s lanýžem.

Drahé suroviny však podle něj nejsou podnikovou premisou, ba naopak. "Nikdy jsme nepoužívali extrémně drahé věci. Možná že jich nyní máme pár dražších, ale jsou doplňkem, ne že bychom na tom úplně stavěli," dodal.

Forejt se snaží využívat regionální suroviny, na nálepku "bio" na potravinách však nevěří, podle něj jde jenom o marketing. "Nejradši beru zeleninu od těch, které znám a nedívám se na to, jestli tam mají nálepku bio nebo ne," uzavřel.

Forejt v minulosti vařil například v londýnské michelinské restauraci L'Autre Pied a dva roky v brněnské KOISHI fish & sushi. V Entrée začal pracovat i díky tomu, že mu majitel nechal volné ruce.

Žebříček prvních deseti restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant:

1. Entrée (Olomouc)
2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)
5. Miura hotel (Čeladná)
6. Pavillon (Brno)
7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)
8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
9. Bellevue (Praha)
10. Grand Cru (Praha)

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

Načíst další článek

3°C

Dnes je neděle 17. prosince 2017

Očekáváme v 17:00 1°C

Celá předpověď