Sója ano, ale s rozmyslem

foto Sójové boby, luštěniny

Sója má své zastánce i odpůrce. Patříte-li ke druhé skupině, věřte, že sóje se téměř nelze vyhnout. Vždyť sóju najdete nejen ve výrobcích zdravé výživy a sójové omáčce. Je i ve sladkostech, pečivu, uzeninách, margarínech... podle některých výzkumů se totiž sója objevuje ve více než 70 % výrobků v běžném supermarketu.

Sója je prastará kulturní rostlina, jejíž původ není přesně znám. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Před více než dvěma sty lety byla sója dovezena do USA. Do Evropy se dostala až koncem 18.století. Je to jednoletá kulturní plodina, luštěnina. Podobá se keříčkovému fazolu, plodem je hnědý kožovitý lusk se semeny. Semena jsou velikosti drobnějšího hrachu. Užitek však poskytují nejen plody - boby, ale celá rostlina. Čerstvá i sušená nať je hodnotným krmivem pro hospodářská zvířata. Sójové boby jsou mimořádně hodnotné pro svůj vysoký podíl bílkovin. Ten je asi dvakrát vyšší než v mase a sója je proto bohatým zdrojem energie. Přitom mají vhodné složení aminokyselin, obsahují lecitin, nutný pro přeměnu tuků a cukrů a velké množství vlákniny. Navíc neobsahují žádný cholesterol. Jsou také bohaté na minerální látky - vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a další. Z vitamínů jmenujme alespoň provitamin A a vitamíny skupiny B. Sójové boby ve srovnání s jinými luštěninami či zrny obsahují značné množství tuku. Ten se však řadí do kategorie zdravých tuků, tak jako třeba tuk obsažených v rybách. Pro tyto vlastnosti je vědci sója označována jako potravina budoucnosti. Účinky sóji na lidský organismus jsou sice vesměs pozitivní, ale i tak je řada lidí, kterým sója neprospívá. Sója sice pomáhá udržovat správný stav kostí, brzdí růst nádorů v těle a používá se při prevenci či léčení mnoha chronických chorob. Protože je sója zásadotvorná, využívá se jí při překyselení či pálení žáhy, dokonce i při nadměrné kazivosti zubů. Na druhou stranu vyšší obsah purinů - kyseliny močové - je nevhodný pro pacienty trpící dnou. Sója také uvolňuje genistein, který sice má protirakovinné účinky, ale snižuje kvalitu spermatu. Není vhodná ani pro ty, kteří mají problémy se štítnou žlázou. Navíc sója při svém růstu "vytahuje" ze země až 20 % těžkých kovů. Konzumace sóji je často spojována s nadýmáním. Je i častým alergenem, jelikož obyvatelé starého kontinentu nejsou uvyklí na její proteiny. Traduje se, že Asiaté jsou zdraví a dlouhověcí právě díky sóje. Asijská kuchyně sice sóju hojně využívá, ale hlavně jde o fermentované výrobky. Fermentací se zlepšuje stravitelnost sójových výrobků. Dokonce je snášejí i lidé trpící alergií na sóju. A jak tedy připravit sójové boby? Sóju, jako jiné luštěniny, je třeba namočit, nejlépe přes noc. Nejdříve ji přebereme, propláchneme a zalijeme vodou. Měla by se máčet cca 12 hodin. Potom vodu slijeme a v nové vodě vaříme doměkka. Můžete použít i tlakový hrnec, který proces vaření urychlí. Solíme až po dovaření. Takto uvařenou sóju můžeme použít jako základ pomazánky - umeleme ji na masovém strojku nebo rozdrtíme v robotu. Z této hmoty můžeme také vytvořit karbanátky. Buď vegetariánské nebo jeden díl masové směsi a jeden díl sójového základu. Uvařenou sóju používáme jako jiné luštěniny - na kaše, polévky apod. Můžeme ji použít do salátů nebo třeba do rizota. K rychlé přípravě salátů či pomazánek můžeme použít i konzervovanou sóju v plechovce. Sójové boby i další výrobky ze sóji seženete běžně v obchodech, v BIO kvalitě v obchodech se zdravou výživou. Guláš ze sójových bobů Suroviny: 200 g sójových bobů, cibule, červená paprika, česnek dle chuti, koření - paprika, zázvor, bílý pepř, solčanka, olej, špaldová mouka hladká Příprava: Boby přeberte, propláchněte a přes noc namočte. Ráno vodu slijte a v nové vodě vařte boby doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Nebo použijte tlakový hrnec. Tam se boby uvaří cca za 40 minut. Boby slijte, ale vodu zachyťte. Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte červenou papriku nakrájenou na proužky a česnek, krátce osmahněte. Boby přidejte do hrnce, poprašte zázvorem a paprikou a podlijte vodou z vaření bobů. Společně poduste, okořeňte pepřem a solčankou. Zaprašte hladkou špaldovou moukou a ještě krátce povařte. Podávejte s chlebem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.09.2025 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je středa 10. září 2025

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď