Pangas - netypická ryba

foto Suroviny pro přípravu pangase v bylinkovém kabátku

Brzy bude léto, báječný čas dovolených, ale mnozí z nás si zoufají. Jak doladit formu do plavek? Jednoznačně pomůže pohyb a zdravá strava. Ke zdravým a lehkým pokrmům jednoznačně patří ryby. Ale znáte to. Mnozí nemají ryby rádi kvůli rybímu odéru, dalším zase vadí kosti. Zvolte proto pangase - není cítit a je téměř bez kostí.

Pangasius hypophalmus (koupíte ho pod názvy sumeček žraločí, pangas siamský, apod.) je tažná sladkovodní ryba z čeledi pangasovitých. Jejím původním útočištěm jsou povodí řek Mekong a Chao Phraya v jihovýchodní Asii. Dorůstá délky až 130 cm a váhy 44 kg. V současné době se sumečci pěstují uměle a jejich největším exportérem je Vietnam. Ale pěstují se i v USA. Maso této ryby je plné kvalitních bílkovin a je téměř bez tuku. Zpracovává se výhradně ručně. Kvalita masa je přímo úměrná podmínkám, ve kterých byla ryba chována. Kvalitu rybího masa (filet) určuje jeho barva. Nejcennější je bílé a růžové, nažloutlá barva svědčí o horší jakosti. O rybách je všeobecně známo, že obsahují mnoho minerálních látek, například draslík, fosfor, selen, fluor, brom a samozřejmě jod. Ten je však obsažen pouze v rybách mořských - a pangas je rybou sladkovodní. Z vitamínů jmenujme A, D a B. Maso pangase je velice chutné a dietní. 100 g rybích filet obsahuje jen necelých 400 kJ, 13g bílkovin a jen 4g tuku. Čerstvý tuňák má například cca 1000 kJ/ 100g. Mražené filety pangase najdete v mrazicím boxu každého většího obchodu. Tak jako u všech mražených výrobků - pečlivě kontrolujte datum spotřeby. Takto balené ryby bývají opatřené tzv.glazurou - vrstvou ledu chránící jemné maso před vysoušením mrazem. Proto nechte filety nejdříve rozmrazit, vodu slijte a porce ryby ještě pečlivě omyjte. Doporučuji se poohlédnout i po čerstvých filetách, zvláště, chcete-li pangase grilovat. Chuť pangase oceňují i ti, kdo ryby jinak nemusí a chutná i dětem. Jeho využití je neomezené. Můžete ho vařit v páře (parním hrnci), pošírovat, smažit, dusit, péct, zapékat či grilovat. Ať se zeleninou, bylinkami nebo kořením - vždy si určitě pochutnáte. Ale nezklame vás ani v jednoduchých úpravách. Stačí ho jen pokapat citrónovou šťávou a podusit na troše másla či oleje. Jednodušší úpravy podtrhnou jemnou chuť rybího masa, ale někomu může připadat až fádní. Nebojte se proto zkusit více úprav abyste zjistili, která je pro vás ta nejlepší. Jako každá věc, i pangas má své odpůrce. Ti poukazují na prostředí chovu a hygienické podmínky v Asii, odkud se k nám tyto ryby dováží. Přesto si však myslím, že pangas stojí za ochutnání. Souhlasíte-li se mnou, zkuste dnešní recept. Přeji dobrou chuť! Pangas v bylinkovém kabátku Suroviny: 400 g pangase, 3 lžíce olivového oleje, 4 plátky toastového chleba, 2 stroužky česneku, 1 limeta, sůl, bylinky dle chuti - tymián, rozmarýn, petrželka, oregano - k přípravě budeme potřebovat mixér Příprava: Nejprve opečte nasucho toastový chléb, třeba v toasteru. Nechte vychladnout. Toasty nalámejte do mixéru, přidejte česnek a bylinky. Vše rozsekejte najemno. Pak přidejte 2 lžíce oleje a znovu promixujte. Máte připravený kabátek. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Porce ryby omyjte, osušte, pokapejte šťávou z limetky a osolte. Pekáček vyložte pečícím papírem. Na papír vložte porce ryby, potřete zbylým olejem a posypte směsí z mixéru. Směs lehce přimáčkněte na rybu a pečte 10 - 15 minut , dokud bylinková krusta - kabátek nezhnědne. Podávejte s novými brambory či zeleninovým salátem. TIP! Nemáte-li mixér, můžete směs na kabátek rozsekat ostrým nožem. Nebude sice tak jemná, ale chutnat bude stejně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.09.2025 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je středa 17. září 2025

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď