Výsledky rozsáhlé vědecké studie, do které bylo zapojeno více než 400 tisíc lidí ze zemí západní Evropy, žádnému milovníkovi ovoce a zeleniny pravděpodobně radost neudělají. Odborníci totiž zjistili pouze mírný vliv konzumace ovoce a zeleniny na snížení rizika vzniku rakoviny. Jinými slovy, ani pět doporučených porcí ovoce a zeleniny denně nás před vznikem zhoubného nádoru bohužel neochrání.
- Z celkového počtu 142.605 mužů jich v průběhu studie onemocnělo rakovinou 9604, v případě žen se objevilo 21.000 případů rakoviny z celkového počtu 335.873.
- V průběhu studie bylo zaznamenáno jen velmi mírné snížení rizika vzniku rakoviny u lidí, kteří jedli hodně ovoce i zeleniny (pouze o 3 procenta), a stejně tak velmi mírné snížení rizika u lidí, kteří jedli pouze hodně ovoce (1 procento) nebo pouze zeleniny (2 procenta).
Jíst zdravě má stále smysl Přestože ovoce a zelenina nás nedokážou ochránit před rakovinou jako takovou, pro naše zdraví mají stále velký význam. Kromě snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je vysoký příjem ovoce a zeleniny prospěšný jako ochrana před některými konkrétními typy zhoubných nádorů, což však nebyla všeobecně zaměřená studie schopná zachytit.