Nové trendy kuchyní

foto Ilustrační foto - Kuchyň

Mít pěkně a funkčně zařízenou kuchyň je snem každého kuchaře. Nabídka na trhu je naštěstí velice bohatá, a tak je z čeho vybírat. Každopádně je dobré sledovat vždy nejžhavější novinky a aktuální trendy. V konečném důsledku si tak pobyt v kuchyni můžeme podstatně zpříjemnit a práci výrazně usnadnit. Také vás zajímá, co právě letí?

Moderní kuchyně mají jednoduché čisté linie a hladké tvary (do různých ozdobných rýh, které byly tak oblíbené v minulosti, se totiž přece tak snadno ukládá prach a kuchyňské nečistoty). Rovněž výběr materiálů prošel velkými změnami. Dnes se preferuje chrom (hodně trendy záležitost!) nebo hliník (případně to, co imituje kovy), velmi často se využívá i sklo (od čirého přes různé barevné varianty). Módě přitom podléhají i spotřebiče, například "kovové" ledničky či trouby. Důmyslná řešení Dávno pryč jsou časy, kdy byl papiňák v komoře, pánvička visela kdesi na dvířkách a pro ostatní vybavení musela hospodyňka pokaždé do jiného koutku. Dnešní moderní kuchyňské linky jsou především praktické, odklání se od všech nepraktických doplňků. Přitom nejde jen o rozvržení jednotlivých skříněk, ale i o drobnosti, kterými jsou linky vybaveny - například různými vysouvacími koši na talíře, otočnými držáky na nádobí apod. Proto si v prodejně nechte dobře poradit, vyplatí se to. Vždyť vám dobře navržená kuchyňská linka usnadní život tak, že budete koukat. Jaká linka je ta nejlepší? Na to není jednoduchá odpověď, záleží na vkusu každého. Za optimální je však považováno uspořádání ve tvaru písmene L, které má před obvyklou řadovou linkou celou řadu předností. Mimo jiné zaručuje minimální pohyb po kuchyni a vše máme po ruce. Sporák by přitom měl být minimálně 40 centimetrů od rohu sestavy, aby nedocházelo k úrazům při ukládání do rohové skříňky. Mezi kuchyňskou linkou a jídelním stolem musíme každopádně nechat průchodnou šířku 1200 mm. V malých bytech můžeme zalomit linku i pod okno. Získáme tak další pracovní plochu a úložný prostor. Do pracovní desky se osadí větrací mřížky, aby se nepřicházelo o velké množství tepla z radiátorů umístěných pod okny. Modernímu uspořádání linky do rohu jsou dnes ostatně přizpůsobené i dřezové desky do rohu. Odborníci doporučují volit pro novou kuchyňskou linku, ale ostatně i pro kuchyň samu, světlé barvy, a to včetně stropu a podlahy. Světlé barvy totiž stísněnou místnost opticky zvětší. Nesmíme zapomínat ani na celkový vzhled a bezpečnostní normy. V tomto ohledu je problém například s digestoří. Velice módní záležitostí je její komínové provedení. To je však pro malé byty naprosto nevhodné. V praxi se osvědčily výsuvné typy digestoří. Výhody varného koutu Moderním kuchyňským trendem je pořízené tzv. varného koutku. Ten obsahuje varnou desku, která by měla mít horní hranu ve výšce přibližně 80 centimetrů. Součástí varného koutku musí být samozřejmě rovněž trouba. Na té se vyplatí nešetřit, protože mnohé trouby v pohodě zastoupí jinak nezbytné mikrovlnky, dokáží grilovat, péct na více pleších najednou apod. Zcela běžnou součástí varného koutku by měla být také digestoř. Na trhu jsou jak standardní, tak designově ojedinělé digestoře, které mnohdy tvoří ústřední designový prvek celé kuchyně. Mytí je věda Druhou součástí moderní kuchyně bývá tzv. mycí koutek. Ten se skládá ze dřezu, který by neměl být pouze jeden. Doporučujeme dva - jeden na běžné mytí, druhý na oplachování, což šetří vodu. Další vybavení mycího koutku je následující - myčka (bez té si hodně hospodyněk už ani nedovede představit vaření). V mycím koutku nesmí chybět odpadkový koš (mnohdy je už integrovaný v systému), navíc se stále populárnějším stávají různé drtiče odpadků. Jak vybírat myčku? Myčka nádobí nejenže výrazně usnadní práci, ale pokud vyberete tu správnou a dodržujete při jejím používání několik zásad, šetří také vodu a energii, a tím i vaši peněženku. Myčka ušetří o 30 až 60 procent energie, než kdybyste myli nádobí pod vodou. Myčku můžete koupit už vestavěnou jako součást nové kuchyňské linky, dá se ale opatřit i samostatně. Hlavními parametry, které by nás měly při koupi zajímat, jsou spotřeba energie a vody. Neplatí, že čím menší je myčka, tím nenáročnější je provoz. Pokud vám jde především o úsporu energie, počítejte s tím, že nejekonomičtější jsou myčky s velkou kapacitou. Od toho se bude však také odvíjet množství vašeho nádobí - měli byste ho mít tolik, aby vám nějaké zbylo, i když bude myčka plná a v provozu a vy nemuseli čekat, až mycí program skončí, abyste si mohli ohřát talíř polévky. Platí, že myčka pracuje nejúsporněji, pokud je plná. Dalším důležitým kritériem, jež byste si měli ověřit, než myčku koupíte, je její hlučnost. Ta by neměla přesáhnout 50 dB. Výrobci také uvádějí rychlost a účinnost mytí a sušení. Výběr těchto parametrů záleží na tom, jak často budete myčku používat a co od ní očekáváte. Program pro běžné mytí počítá s teplotou vody šedesát stupňů, většina myček však nabízí také úsporný program pro slabě znečištěné nádobí a intenzivní program pro silně znečištěné nádobí. Na kuchyňské desce nešetřete Laciná deska totiž nejenže zkazí celou výslednou podobu vaší kuchyně, ale navíc s ní můžete mít i trápení. Nekvalitní deska nemusí být odolná vůči vodě, lze ji snadno poškrábat a vydrží třeba jen rok. Proto se vyplatí vybírat s rozumem, nejen s ohledem na peněženku. Nejčastěji pořizované kuchyňské desky jsou z dřevotřísky, kterou kryje vysokotlaký laminát. Nabízejí poměrně dobrý poměr cena-výkon (odolávají proti vodě i proti oděru), ovšem musíte počítat s tím, že ji musíte měnit častěji než jiné desky. Ačkoliv na první pohled dřevotřísková deska vypadá bezvadně, obsahuje po čase okem neviditelné prasklinky, které začínají nasávat vodu! Fajnšmekři proto volí odolnější materiály - trendy je použití umělého kamene, například Corianu nebo HI-MACsu. Úklid Při zařizování kuchyně je dobré myslet i na to, jak se vám bude uklízet. Na stěnu se skutečně nehodí tapeta a položit na podlahu koberec s vysokým chlupem je také nesmysl. Lepší je volit takové materiály, které se snadno udržují a čistí. Pro obklady stěn jsou ideální glazované dlaždice, na zem položte klidně plovoucí podlahu, ale takovou, jenž je odolná proti vlhkosti. Pokud chcete netradiční doplněk do kuchyně, zvolte kov nebo sklo. Drtiče odpadu Ne že by odpadkové koše do kuchyně nepatřily - přece nebudete házet odpadky z okna! Ale momentálním trendem jsou drtiče kuchyňských odpadů. Jsou to moderní praktické přístroje, které zlikvidují veškerý organický odpad - slupky, skořápky, odřezky, kosti apod. Jak funguje? Drtič kuchyňského odpadu prostě upnete na výtokový otvor dřezu. Vše, co do drtiče vhodíte, je pak rozmělněno na droboulinké kousíčky, které z domácnosti odcházejí odpadovou trubkou společně s vodou. Díky tomu se vám z koše neline nelibý zápach a nemusíte honit děti, aby koš i několikrát denně vynášely... Digestoř Digestoř je rovněž nedílnou součástí moderní kuchyně. Výkonné digestoře předních výrobců mohou pracovat jak v odtahové verzi (nasávané páry jsou odváděny pomocí odtahového potrubí ven z místnosti) nebo v cirkulační verzi (nasávané páry jsou přečištěny přes uhlíkový filtr a vráceny zpět do místnosti). Instalovaný tukový filtr přitom vždy zachytí až osmdesát procent tuků. Lze si přitom vybrat z mnoha designů digestoří - od supermoderních chromových až po ty, které se hodí do tradičních kuchyní... Bezpečnost nade všechno V kuchyni je tolik nebezpečných předmětů - nože, otvíráky, mixéry s ostrými břity. Proto byste měli myslet na bezpečnost vlastních dětí a uklidit všechny potenciální rizikové předměty mimo dosah dětí. Pokud tedy máte doma neposedného caparta a hledáte ideální linku, ptejte se na zabezpečovací zařízení - tzv. bezpečné linky mají různě blokovaná dvířka, takže se do nich nenechavé dětské prstíky jen tak nedostanou, popřípadě obsahují třeba držáky na nože, kdy jsou čepele bezpečně uschované.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.11.2025 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je sobota 8. listopadu 2025

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď