Na pastvině u Milovic se rozmnožují šakali, poprvé v Česku

foto V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku se rozmnožují šakali. Jde o první doložené rozmnožování šakala v České republice. Na snímku je šakalí štěně zachycené na pastvině nedaleko Benátek nad Jizerou.

Milovice (Nymbursko) - V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se rozmnožují šakali. Kojící fenu v minulých dnech zachytila fotopast. Krátce na to v rezervaci nasnímal šakalí štěně fotograf. Jde o první doložené rozmnožování šakala obecného v České republice, uvedla dnes ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě.

V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku se rozmnožují šakali. Jde o první doložené rozmnožování šakala v České republice. Snímek pořízený 28. června fotopastí na pastvině nedaleko Benátek nad Jizerou zachycuje kojící fenu.

Nejnovější pozorování potvrdila výsledky výzkumu, který v letech 2015 až 2016 v lokalitě uskutečnili odborníci z Karlovy univerzity v Praze. "Šakala obecného jsme na dané lokalitě v rámci výzkumu šelem sledovali déle než rok. Ačkoliv byl na území České republiky několikrát zaznamenán již dříve, teprve díky výzkumu pomocí fotopastí jsme byli schopni potvrdit jeho trvalý výskyt," řekla Klára Pyšková z katedry etologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Nově pořízené fotografie dokazují, že se šelmy v lokalitě nejen trvale zdržují, ale také rozmnožují. "Záběr z fotopasti zachycující kojící fenu s typicky naběhlými struky je nepřímým důkazem, fotografie šakalího štěněte je však již důkazem přímým, takže o úspěšném rozmnožení šakalů není nejmenších pochyb," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

V České republice byl již v minulosti zaznamenán jeden nedoložený výskyt samice šakala s mláďaty, v tomto případě však jde o pozorování nezvratně doložené fotografiemi. "Jedná se o první hodnověrný důkaz rozmnožování šakala na území České republiky a zároveň o nejsevernější doložené rozmnožování šakala v Evropě," řekl Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Šakal je středně velká šelma, má žlutohnědé, rezavohnědé až šedavé zbarvení, které se při výměně letní a zimní srsti do určité míry mění. Kvůli srůstu prostředních prstů na tlapách se jeho stopy dají spolehlivě rozeznat od stop jiných psovitých šelem. Žije v párech nebo v malých rodinných smečkách. Zaměřuje se na lov malých obratlovců, hlavně hlodavců, živí se však také rostlinnou potravou, zejména plody, a příležitostně mršinami. Největšími zvířaty, která šakal v Evropě loví, jsou zajíci, případně na zemi žijící ptáci, například bažanti.

Šakal se na území České republiky i zbytku Evropy šíří z Balkánu, který patří k jeho původním oblastem výskytu. Expanze této šelmy na sever a západ bývá podle společnosti Česká krajina dávána do souvislosti se změnami klimatu. Lze se podle ní domnívat, že rychlý postup šakala Evropou navíc usnadňuje člověkem způsobená absence vlků v oblastech, které nyní šakali nově osidlují.

V rezervaci velkých kopytníků mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou o rozloze zhruba 160 hektarů žijí zubři, pratuři a divocí koně. Všechny zde žijící druhy se již podařilo rozmnožit, naposledy se tento měsíc narodila dvě zubří mláďata.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

Načíst další článek

15°C

Dnes je neděle 24. září 2017

Očekáváme v 23:00 12°C

Celá předpověď