Kvůli EET mi odejdou stánkaři a zpomalí se provoz, říká podnikatel

foto Stánek s pivem. Občerstvení. Letní osvěžení. Ilustrační foto.

Praha - Středočeského podnikatele Jakuba Studeckého se zavádění elektronické evidence tržeb (EET) týká ve všech třech vlnách. Ještě před ostrým spuštěním EET řeší první problémy. Nájemci stánků v kempu, který vlastní, mu například oznámili, že s příchodem EET skončí. Zavedení evidence tržeb v jeho dalším podniku, čelákovické hospodě, mu pak zpomaluje její chod.

Podnikatel vlastní hospodu v Čelákovicích a kemp u Probošťských jezer u Staré Boleslavi. Ročně odvede na daních několik set tisíc korun. "Své stánky v kempu zkusím začít evidovat až ve třetí vlně, stejně jako Parkys ministra Babiše. O stánky, které pronajímám, nebude mít po zavedení EET nikdo zájem, což už mi bylo sděleno," řekl ČTK Studecký. Stánky s rychlým občerstvením Parkys, které vlastní Kostelecké uzeniny spadající do koncernu Agrofert Andreje Babiše, se do EET zařadí až s třetí vlnou díky výjimce, kterou dostali stánkoví prodejci. Týká se to takových stánků, které svým zákazníkům nenabízí zázemí ve formě stolů a židlí.

Jeden nájemník má o stánek ve Studeckého kempu zájem i nadále, ale pouze za podmínky, že dostane slevu na nájmu. "Podle EET se rozhodne, jestli bude pokračovat, ale každopádně bude požadovat, abychom všichni v kempu, co po zavedení EET zůstaneme, zdražili a měli tak stále srovnatelné ceny" dodal Studecký.

Jeho čelákovická hospoda je na EET už připravena. Pokladna stála majitele deset tisíc korun. "Jedná se vlastně jen o základní zabudovaný mobil s tiskárnou," uvedl. "V mé hospodě je větší podíl tržby na automatech, tržby na baru jsou podřadné ve výši cca čtyř tisíc za den, takže malá kasa prozatím postačí," doplnil podnikatel. Podle něj ale bude základní zařízení na evidenci tržeb občas zdržovat chod restaurace, a to především o víkendech. "Včera dle kamer barmanovi musel pomáhat jeden další člověk," řekl Studecký.

Začít s evidencí chce právě na základním zařízení, časem si chce udělat názor podle zkušeností a dalších změn v zákoně. "Počkám si na třetí vlnu, buďto to zruší a nebo si potom ušetřím na lepší systém, který bude rovnou ukazovat objednávky jídel v kuchyni, přidělovat jídlům lístky na vyzvednutí a podobně," řekl ČTK.

V rámci provozování kempu ho také čeká nutnost vypořádat se se dvěma vlnami zavádění EET. "Krátkodobé ubytování, tedy stany, případně karavany co přijedou a zase odjedou, spadají do první vlny EET. Já ale i dlouhodobě pronajímám místa karavanům, které jsou zde natrvalo a platí mi povětšinou dvakrát ročně. To zase spadá až do třetí vlny," uvedl Studecký. Na dotaz, zdali by pro něj nebylo jednoduší zavést EET pro všechny své služby již v rámci první vlny, odpověděl: "Určitě pokud nemusím, tak to nechci zavádět dřív. Za prvé s tím nesouhlasím a za druhé v létě jsme na stánku o víkendech nebo zvláštních akcích už tak sotva stíhali. Bouchat to navíc ještě do kasy je nepředstavitelné," zdůvodnil své rozhodnutí podnikatel.

Studecký kritizuje i před časem zavedené kontrolní hlášení. "Od té doby mám dvakrát týdně na uchu účetní, že mi někdo špatně vystavil fakturu, nebo ať se něco předělá," řekl. Vzhledem k míře šedé ekonomiky u nás si Studecký nemyslí, že je potřeba zavádět podobná opatření, jako je EET.

Restaurace v hradeckém kraji zřejmě zdraží, část skončí

Zavedení systému EET pro poskytovatele stravování a ubytování povede podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady k postupnému zdražení v restauracích o 20 až 30 procent. Někde by mohlo být zdražení ještě vyšší. Část restaurací, možná deset až 30 procent, by mohla postupně skončit. Rada to dnes řekl ČTK. Uvedl, že asociace i on sám EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu podporují. EET začíná platit 1. prosince.

Zdražení v restauracích bude podle Rady důsledkem toho, že jim budou chybět peníze, které nyní získávají tím, že nemusejí přiznávat všechny tržby. Aby mohly restaurace po zavedení EET pokrýt všechny náklady spojené s řádným placením zaměstnanců a daní, budou muset jít podle něj s cenami nahoru. Náklady na samotné zavedení a provoz EET by pro restaurace neměly být nijak zásadní, s přebytkem by je mělo vykompenzovat snížení DPH na stravování z 21 na 15 procent, uvedl Rada.

Rozhodující pro fungování a projevení se systému EET v praxi budou podle Radova odhadu následující dva až tři měsíce. Zatím podle svých slov nemá informace, že by již někdo oznámil, že s podnikáním končí, spíše se podle něj řeší otázka zvýšení cen. Důležitá podle Rady bude pro fungování EET i její kontrola ze strany úřadů a také to, zda se spustí takzvaná účtenková loterie.

Zavedení EET dopadne podle Rady nejvíce na venkovské hospody. Nemá obavu, že by měla EET vliv na rozsah poskytovaných služeb v Krkonoších v nadcházející zimní sezoně. Spíše by se návštěvníci měli do budoucna připravit na zdražení, míní Rada, který je i dlouholetým ředitelem hotelu Horizont, jednoho z největších v Krkonoších.

Podle Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj se do systému EET v kraji dosud zaevidovalo přibližně 5500 subjektů. Celkem je v kraji kolem 8000 subjektů podnikajících ve stravovacích a ubytovacích službách. Předem zjistit, kolika z nich se bude od 1. prosince týkat povinnosti registrace do EET, je ale obtížné.

Podle mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romany Barešové se povinnost EET například nevztahuje na subjekty, které používají pouze bezhotovostní platební styk. Registraci si také zatím nemusejí dělat například subjekty podnikající jen v letní sezoně. V celé ČR by se podle Finanční správy měla EET týkat zhruba 40.000 podnikatelů.

EET v Pardubickém kraji má kladné i záporné ohlasy

Reakce na zavedení EET jsou mezi hoteliéry a restauratéry v Pardubickém kraji nesouhlasné i souhlasné. Podnikatelé za nové pokladny utratili desítky tisíc korun a novinky se zpravidla obávají, zjistila v anketě ČTK.

"Ve čtvrtek z toho budeme mít zamotanou hlavu. Bude to ukrutná zdržovačka pro naše lidi. Máme obrovskou hospodu," řekl Petr Sova ze Sportbaru a penzionu Zelená žába v Pardubicích.

Podnikatel investoval do systému víc peněz, desítky tisíc korun, aby číšníci měli i přenosná zařízení a mohli lidem účtovat přímo u stolu. "Vnitřní elektronický systém už máme roky, změnou je, že jsme ho propojili s venkem," dodal Sova.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohli celý listopad testovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Povinná evidence tržeb se týká zhruba 40.000 podnikatelů v zemi, využila toho přibližně polovina z nich, například Penzion a restaurace U Zámku ve Slatiňanech.

"Program pořád padá, firma na něm pořád dělá. A stálo nás to 60.000 korun. Předtím jsme měli mnohem jednoduší program. Abychom se teď nervovali, že nám vypadne internet. Dnes jsme jednomu zákazníkovi museli vypisovat účtenku ručně," řekla Šárka Pečinková, jednatelka firmy INKA, která penzion a restauraci provozuje.

V dalších letech se mají do evidence zapojit další obory podnikání. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice tvrdí, že naopak zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Oslovené větší firmy v kraji, které mají víc provozů, EET vítají.

"Jde o to, že budeme mít přehled o každém zmáčknutí na pokladně. Jsme majitelé a ve dvou provozech máme zaměstnance. Elektroniku používáme od začátku. Měli jsme zastaralý software, který jsme teď vyměnili za 121.000 korun a všechno můžeme spravovat z jednoho místa," řekl ČTK podnikatel Tomáš Bystřický ze společnosti TORO VM. Uznává, že výdaje na pořízení systému očekával nižší.

Proti EET se chystají protesty a podepisuje petice. Asociace podnikatelů a manažerů vyzvala podnikatele a živnostníky, aby čtvrtek přerušili provoz svých obchodů. Na svých stránkách zároveň vybízí k podpisu protestní petice a zve také na sobotní demonstraci na Václavské náměstí v Praze.

"Jsem černá ovce, budu brnkat na strunu, kterou jede pan Babiš, skutečně by to dost mohlo narovnat podnikatelské prostředí, jinak je to pole neorané. Demonstracemi se tady v této zemi nic nevyřeší, pánové nahoře si to stejně udělají po svém," řekl Petr Sova.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2016 ČTK

Načíst další článek

8°C

Dnes je čtvrtek 8. prosince 2016

Očekáváme v 7:00 1°C

Celá předpověď