Hospůdka v Počenicích na Kroměřížsku po 24 letech kvůli EET končí

foto Pivo, půllitr - ilustrační foto.

Zlín - Hospůdka U Jarči v Počenicích na Kroměřížsku dnes natočí svým zákazníkům poslední pivo. Třiašedesátiletá Jarmila Sedlaříková, která hospodu otevřela ve dvoře svého domu v roce 1992, se nechtěla potýkat s nástrahami elektronické evidence tržeb (EET), která pro podnikatele v gastronomii začne platit ve čtvrtek.

"Dnes mám poslední den. Je mi to strašně líto, ale už jsem se s tím srovnala," řekla ČTK Sedlaříková. Systém EET nechtěla zavádět z finančních i praktických důvodů. "Nejsem machr na počítače. Když k tomu přičtete náklady na pořízení pokladny, špatnou návštěvnost hospody a můj věk... Nebudu přece dávat důchod na elektřinu a na plyn," doplnila Sedlaříková.

Podle Miroslava Procházky, předsedy Asociace hotelů a restaurací ve Zlínském kraji, skončí v kraji po zavedení EET odhadem 20 až 30 procent restaurací a hospod. "Nestane se to hned, ale třeba až za kvartál," řekl dnes Procházka ČTK. Z velkých hráčů podle něj nikdo své služby nezdražuje, někteří menší provozovatelé ale zdražovat budou.

Asi o korunu bude dražší pivo v Baru na kulturáku, který zůstane po zavedení EET jedinou hospodou v Počenicích. Podle provozovatele Marcela Tichánka stálo vybavení pro EET asi 5500 korun. "Nějak to přežijeme," uvedl Tichánek. Uherskohradišťské bary Vertigo a Barbar přišlo zařízení na EET každý asi na 8000 korun. Vertigo provozuje Michaela Kadlecová, Barbar její přítel. S EET nesouhlasí, ve čtvrtek na protest proti jejímu zavedení neotevřou.

Podle Kadlecové EET omezuje svobodu podnikání. "Jsme malé bary, žijeme z ruky do huby. Každá stokoruna se nás dotýká. Budeme zdražovat o dvě koruny pivo, nahoru půjde i tvrdý alkohol. Kvůli EET rušíme cigarety, nevyplatí se nám to," řekla ČTK Kadlecová. Skalní zákazníci podle ní zdražení pochopí, jiní budou zřejmě chodit méně. Budoucnost barů je nejistá. "Dáme si půl roku a uvidíme," dodala Kadlecová.

Přes den zůstane ve čtvrtek zavřená i oblíbená Zelenáčova šopa v centru Zlína. "Nejde jen o EET, jsou tu další hlášení, revize, inspekce. Co dřív dělal jeden úředník, teď jich dělá několik. Jako živnostník se každý den třesu, co nového se v zákoně objeví. Pokud někdo nemá poradce nebo právníka, je to neskutečná zátěž pro normálního člověka," řekl dnes ČTK majitel hospůdky, která funguje také jako hudební klub, Martin Čurda Juřík. K protestu se v poledne na hodinu symbolicky připojí i zlínská kavárna a vinotéka Balkanexpress.

Některým podnikům kvůli EET odchází personál. "Utekly nám dvě servírky. Nebudou prý riskovat pokutu. Jedna paní má dva roky před důchodem, dělala u nás 25 let. Další žena, asi čtyřicetiletá, šla raději do fabriky do Uherského Hradiště," řekl ČTK Jaroslav Hadaš, který se synem v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku provozuje dva bary a penzion. Chybějící personál zatím nahrazuje rodina. "Jak to bude dál, nevíme," povzdechl si Hadaš.

Velké hotely, lázně, rekreační resorty či zlínská univerzita jsou podle Procházky na EET připraveny. "Považuji to za krok správným směrem k narovnání podmínek v našem oboru. Po organizační stránce pro nás EET nepřináší žádnou zvláštní změnu, jedeme v těchto systémech dlouhodobě,“ uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy, který provozuje ve Velkých Karlovicích tři hotely. Pro EET využily současné systémy, v nichž byl jen upraven software. Náklady na tyto úpravy a proškolení personálu firma odhadla na 125.000 korun.

Provozovatel čajovny tvrdí, že EET se do takového podniku nehodí

Nejen restaurace, hospody nebo hotely v těchto dnech zavádí elektronické pokladny. Přístroj, jenž má lépe evidovat tržby, od čtvrtka spustí například i prachatická Čajovna U Hrušky. Její provozovatel Svatopluk Bernard počítá s tím, že přechod na systém EET může především v počátku působit určité problémy. Ale neuvažuje, že by kvůli tomu živnost rušil. Na druhou stranu dodává, že technika, kterou si musel kvůli pokladně pořídit, příliš nezapadá do prostředí čajovny, řekl ČTK.

"Museli jsme si pořídit tablet. Navíc je nezbytné, aby každá provozovna byla on-line připojena na internet. A takové technické produkty se sem moc nehodí," uvedl. Dodal, že nepatří do kategorie živnostníků, která primárně systém elektronické evidence tržeb odsuzuje. Má k němu své výhrady, ale to, jak pokladny fungují, ukáže až čas. "Samozřejmě, že tomu projektu moc nepřidaly ty nejasnosti, které se řešily na poslední chvíli. Také když jsme se s nějakým dotazem obrátili na úředníky státní správy, tak kolikrát také hledali odpověď jen v nějakých manuálech," uvedl Bernard.

Přestože procedura spojená s aplikací pokladen mu připadala v některých aspektech složitá, neuvažoval o tom, že by s podnikáním přestal. Na druhou stranu se nediví živnostníkům, kteří se k takovému kroku rozhodli. "Nemyslím si, že by někdo končil jenom kvůli elektronické evidenci tržeb. Ale pro někoho to mohl být poslední hřebíček do rakve. K řadě věcí, které živnostníci musí řešit, přibyly ještě pokladny a to byla poslední kapka," uvedl.

Bernard dodal, že náklady na pořízení pokladny nejsou vysoké. Přístroj lze koupit za 5000 korun. Ale přidávají se k tomu další položky jako pořizování softwaru, nákup tabletů a připojení k internetu. "Řada lidí si třeba řekne, že dostupná wi-fi síť je dnes automatická pro každý podnik. Ale není to pravda, jsou hospody nebo jiné provozovny, které to nepotřebují nebo nechtějí. A systém pokladen je nutí k tomu, aby si to zakoupily," řekl.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2016 ČTK

Načíst další článek

9°C

Dnes je sobota 10. prosince 2016

Očekáváme v 5:00 5°C

Celá předpověď