Vítězem Maurerova výběru je potřetí Terasa U Zlaté studně

foto Vítězem 23. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem (na snímku z 28. listopadu 2018), který v restauraci pracuje 15 let. Pod jeho vedením zvítězila i v letech 2012 a 2015, v dalších ročnících se umisťovala na horních příčkách tabulky.

Praha - Vítězem 23. ročníku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant se už potřetí stala pražská Terasa U Zlaté studně se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem, který v restauraci pracuje 15 let. Pod jeho vedením zvítězila i v letech 2012 a 2015, v dalších ročnících se umisťovala na horních příčkách tabulky. Stříbrnou příčku obsadila restaurace Zlatá Praha v InterContinentalu, na bronz dosáhl Radisson Blu Alcron hotel, který loni skončil druhý. Výsledky soutěže dnes organizátoři vyhlásili v Praze.

Do desítky nejlepších restaurací se z mimopražských probojoval přerovský podnik U Labutě nebo brněnský Pavillon. Loňský vítěz, olomoucká restaurace Entrée, se mezi nejlepší nedostala. Ocenění nezískala ani jedna z restaurací, které se pyšní michelinskou hvězdou, tedy pražské La Degustation Boheme Burgeoise a Field.

"Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo, obsluhu a interiér. To znamená, že podnik, například japonská Miyabi, který je osmý v absolutním hodnocení, je ale první v samostatné kategorii jídlo. Jeho celkovou pozici 'pokazila' obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní," uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.

Restaurace letos hodnotilo 1532 dobrovolných "komisařů", kteří tajně navštívili 1008 gastronomických podniků. Loni se do ulic vydalo 1620 dobrovolníků, kteří okusili jídlo z 974 restaurací. Letos v nich utratili za jídlo přes 6,5 milionu korun, přibližně o 800.000 korun více než loni.

Na základě jejich chuťových zážitků vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Nyní se průvodce jmenuje Grand Restaurant. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

Hodnotí se především jídlo, které má v konečném hodnocení dvě známky. Další známka se uděluje za obsluhu a další za interiér.

Průměrná cena jídla ve všech hodnocených restaurací činila 784 korun, loni to bylo 720 korun.

Pořadí restaurace Název podniku Poloha
1. Terasa U Zlaté studně U Zlaté studně 4, Praha 1
2. InterContinental hotel, Zlatá Praha Pařížská 30, Praha 1
3. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron Štěpánská 40, Praha 1
4. Pavillon Jezuitská 6, Brno-střed
5. Grand Cru Lodecká 4, Praha 1
6. V Zátiší Liliová 1, Praha 1
7. Bellevue Smetanovo nábřeží 18, Praha 1
8. Miyabi Navrátilova 10, Praha 1
9. Marriott hotel, Midtown Grill V Celnici 8, Praha 1
10. U Labutě Za Mlýnem 4, Přerov

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 25. května 2019

Očekáváme v 15:00 22°C

Celá předpověď