Vinaři v okolí Pálavy sklízeli hrozny na ledové víno

foto Helena Palečková z vinařství Chateau Valtice na Břeclavsku 29. listopadu 2018 nad ránem sklízela hrozny z vinice u Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Vinaři se pustili do výroby ledového vína.

Valtice (Břeclavsko) - Pod minus sedm stupňů Celsia klesla v noci na dnešek poprvé teplota vzduchu v okolí Pálavy. Vinaři, kteří mají pro letošek naplánovanou výrobu ledového vína, tak mohli začít sklízet zmrzlé hrozny. Do vinohradu v Dolních Dunajovicích sběrači z vinařství Chateau Valtice přišli už ve čtyři hodiny ráno. ČTK to řekl marketingový ředitel vinařství David Šťastný.

"Od středečního večera byly teploty okolo minus pět, definitivní rozhodnutí padlo ve tři ráno. Obvolali jsme sběrače a ve čtyři začali sklízet, teplota padla až na minus osm stupňů," uvedl David Šťastný za Vinné sklepy Valtice-Chateau Valtice.

Pro výrobu ledového vína vinaři nechali ve vinohradech hrozny odrůdy Ryzlink vlašský přibližně na dvou hektarech. "Jde o vinohrad na kopci, což je důležité, aby kolem hroznů proudil vzduch, což je pomáhá udržet dlouho zdravé," řekl Šťastný.

Sběrači posbírali přibližně čtyři tuny zmrzlých hroznů, z nich ve Valticích vyrobí přibližně 4000 lahviček ledového vína s obsahem dvou decilitrů.

Zmrzlé hrozny putovaly přímo do lisu v otevřené hale, aby ani při velmi pomalém lisování nerozmrzly. Při lisování se neustále měří cukernatost a když začne klesat, lisování se zastaví. Hlavními podmínkami pro výrobu ledového vína je ruční sklizeň při teplotě minimálně minus sedm stupňů, hrozny nesmí při lisování rozmrznout a cukernatost moštu nesmí klesnout pod 27 stupňů.

Sklizeno má i Petr Marcinčák z Mikulova. Na jeho vinohradech sběrači posbírali přes pět tun Ryzlinku vlašského a podobné množství Frankovky. "Sbírat jsme začínali dnes okolo páté, čekali jsme na potvrzení teploty od inspektora. Ve vinici zůstávaly hrozny asi na osmi hektarech," řekl ČTK Marcinčák.

Ledové víno zpracovává minimum vinařů. Nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz je totiž riziko - může se zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň. V Chateau Valtice proto na mráz každoročně čekají jen do období těsně před Vánoci. Pokud to té doby nepřijde mráz vhodný pro sklizeň ledového vína, posbírají hrozny ještě před obvyklou vánoční oblevou a vylisují z něj výběr z cibéb, který se vyznačuje také vysokou cukernatostí.

Kvůli malé výlisnosti hroznů, která se pohybuje okolo 20 procent, patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a jedna lahvička obvykle stojí okolo 300 korun. Koupit jej lze ve vinotékách nebo přes internetové obchody větších vinařství.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je středa 22. května 2019

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď