Ve zlínské zoo se narodila mláďata vydry obrovské

foto Ve zlínské zoologické zahradě se na konci října 2020 narodila tři mláďata vydry obrovské (na snímku z 26. listopadu 2020). Jejich odchovy jsou náročné. Zlínská zoo chová vydry obrovské od roku 2012.

Zlín - Ve zlínské zoologické zahradě se narodila tři mláďata vydry obrovské. Na svět přišla na konci října. Odchovat vydry obrovské je extrémně náročné, největší problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

"Za uplynulých 12 měsíců se tak v 22 evropských zoo, které tyto největší vydry mají ve své kolekci, podařilo odchovat celkem 16 mláďat. V České republice je chová pouze Zoo Zlín," uvedla mluvčí.

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata dobře pečuje, malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné. "Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí přistupují pouze při krmení, aby vydří rodinku co nejméně rušili. Podle jejich pozorování jsou mláďata vitální, ve skvělé kondici a viditelně přibírají. V tomto náročném období je to pro nás opravdu mimořádná a radostná událost," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Ve zlínské zoologické zahradě se na konci října 2020 narodila tři mláďata vydry obrovské (na snímku z 26. listopadu 2020). Jejich odchovy jsou náročné. Zlínská zoo chová vydry obrovské od roku 2012. Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. "Tenkrát jsme z německé zoo Hagenbeck získali dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od Evropského záchranného programu pro vydry dostali důvěru a získali tato výjimečná zvířata. Trvalo však dalších sedm let, než v listopadu 2019 přišla z anglické zoo Branton vytoužená samice Mora," uvedl Horský.

První setkání vydřího páru se uskutečnilo v lednu letošního roku. "Obě zvířata pak společně obývala expozici v tropické hale Yucatan. V současné době je celá vydří rodina v expozici v chovatelském zázemí," řekla mluvčí.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. "Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky šesti až osmi jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata," uvedla mluvčí. Vydry v dospělosti váží až 30 kilogramů a dorůstají délky od 100 do 130 centimetrů.

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2021 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je čtvrtek 16. září 2021

Očekáváme v 19:00 18°C

Celá předpověď