V zásilce půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka je salmonela

foto Maso v chladicím pultu. Ilustrační foto.

Praha - V zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka objevila tuzemská Státní veterinární správa (SVS) bakterii salmonelu. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Řízky ze zmíněné zásilky již podle něj dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. SVS ale zatím nemá informace, že by měl někdo po konzumaci masa ze závadné zásilky zdravotní problémy. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dnes uvedl, že se v polovině dubna opět setká se svým polským protějškem. "Kontroly pokračují dál," dodal.

Maso se salmonelou pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku. Jednatel a majitel firmy Astra maso Petr Pluhař se k záležitosti a postupu firmy na dotaz ČTK odmítl vyjádřit. "Žádné vyjádření dávat nebudu. Reagovali jsme přesně tak, jak máme reagovat. Já to nechci nějak blíže komentovat," řekl.

Podle ředitele hradecké krajské veterinární správy Aleše Hantsche bydžovská firma kuřecí řízky dovezla v balení, které dál distribuovala. Protože maso již bylo z firmy pryč, žádná opatření veterináři ve firmě nepřijímali. "Jde spíš o to, že by si dovozce měl vybírat takové dodavatele, kteří mu zajistí zdravotní nezávadnost dodávaného zboží," řekl.

V Česku bylo maso rozvezeno do pěti zařízení - restaurace Pod Strání v Hradci Králové, jídelny Trefa v Hořicích na Jičínsku, jídelny Kadlec Kolín, řeznictví Vladimír Hrbek v Kolíně a prodejny se stravovací službou Jaroslav Dostál v Chocni na Orlickoústecku.

Jednatelka jídelny Trefa Hořice Stanislava Jungová ČTK řekla, že kuřecí maso dodané 21. března bydžovskou firmou jídelna zpracovala 22. března. Nikdo ze zákazníků jídelny podle ní neměl zdravotní potíže. Maso jídelna podle Jungové zpracovala tepelně tak, že by i případná salmonela byla zlikvidována.

V prodejně se stravovací službou Jaroslav Dostál v Chocni na Orlickoústecku už bylo všechno maso se salmonelou zkonzumováno. "Pokud se tepelně ošetřilo, neměl by být problém. Salmonela se ničí při 70 stupních," řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč.

"Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální," uvedl Vorlíček. Protože však mezi odběrateli bylo i řeznictví, mohou mít lidé maso z dané zásilky třeba ještě doma v mrazáku. "Pokud někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil," doplnil mluvčí SVS.

Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V poslední době české úřady zaznamenaly několik případů zásilek masa z Polska kontaminovaných salmonelou. Například pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, ve kterém veterináři objevili škodlivou bakterii. Řeznictví pak ukončilo s dodavatelem masa spolupráci. Do Česka se dostalo také několik desítek kilogramů z jiné zásilky polského drůbežího masa, které pocházelo ze šarže, v níž byla dříve salmonela objevena.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 21. srpna 2019

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď