V Hostětíně se konala benefiční vegetariánská zabijačka

foto V Hostětíně na Uherskohradišťsku se konala 19. ledna 2019 benefiční vegetariánská zabijačka, výtěžek z ní půjde na budování zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně. Na snímku kuchařka Lenka Šlahorová připravuje červenou řepu.

Hostětín (Uherskohradišťsko) - Tatarák z pohanky, prejt z fazolek adzuki, (ne)škvarková pomazánka s domácím kváskovým chlebem i falešná zabijačková polévka se dnes podávaly v ekologickém Centru Veronica v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Konala se zde vegetariánská zabijačka. Její výtěžek půjde na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně, řekla ČTK pořadatelka benefičního oběda Hana Machů.

V Hostětíně na Uherskohradišťsku se konala 19. ledna 2019 benefiční vegetariánská zabijačka, výtěžek z ní půjde na budování zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně. Na snímku je labužnický prejt z fazolek adzuki jako závitek v zelném listu, jemné bramborovo-dýňové pyré, karamelizovaná pečená červená řepa. "Jsme v kraji, kde zabijačky byly tradicí, takže to byla věc, ze které jsme vycházeli. Ale protože jsme ekologické a vzdělávací centrum a věnujeme se ochraně klimatu a omezení spotřeby masa a jedním z důležitých bodů na to, aby klima bylo lepší, z toho důvodu jsme zvolili vegetariánskou variantu. Chceme ukázat lidem, že mohou omezit spotřebu masa, že maso jde nahradit, že když ho nahradíte, pokrmy mohou fantasticky chutnat a že v tom není žádný problém," uvedla Machů. Pokrmy je podle ní možné připravit podobně jako masové, zejména díky koření.

Lidé si pochutnali na jemném bramborovo-dýňovém pyré, karamelizované pečené červené řepě. Jako dezert se podávalo jablko v těstíčku se skořicí a jogurtovým přelivem, fairtradová káva či bio jablečný mošt. Nechyběl přípitek slivovicí či višňovkou.

V Hostětíně na Uherskohradišťsku se konala 19. ledna 2019 benefiční vegetariánská zabijačka, výtěžek z ní půjde na budování zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně. Na snímku je pohankový tatarák s topinkou. Příprava na dnešní akci začala již ve čtvrtek, kdy kuchařka musela namáčet fazole a kroupy, v pátek vařila pohanku a dělala pomazánku a tatarák. "Hodně věcí jsme připravily v pátek, hlavně předkrmy, zbytek vaříme dnes od rána od šesti hodin," řekla ČTK hlavní kuchařka Lenka Šlahorová, která sama má ráda i maso. "Ale z těchto jídel jsem nadšená, jinak bych to neděla. Ráda vařím netradiční věci," uvedla kuchařka, která si řadu receptů upravila podle sebe. Snažila se použít lokální suroviny, například kořenovou zeleninu z nedalekého Slavičína či pohanku z Rožnova pod Radhoštěm.

Reakce lidí na vegetariánskou zabijačku byly podle Machů různé. "Název je kontroverzní a my jsme ho schválně takto zvolili," uvedla pořadatelka. Na akci přijela například Helena Továrková z Brna. "Mám moc ráda přírodní zahradu a sad a atmosféru tady v Hostětíně. Přišlo mi fajn, že můžu účastí na dnešní akci podpořit to, aby se zahrada a sad udržovaly, a zároveň mi to přijde moc pěkná příležitost se potkat a poveselit a že u toho zrovna nemusí umřít prase," řekla ČTK Továrková. Podle Machů by se z akce měla stát tradice.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pátek 24. května 2019

Očekáváme v 1:00 14°C

Celá předpověď