Radegast a ti druzí: nošovický pivovar srazil spotřebu vody na rekordních 1,26 litru na půllitr piva

foto Nošovický pivovar Radegast.

Pivovar Radegast, který vaří na úpatí Moravskoslezských Beskyd už 49 let správně hořké pivo, se snaží zachovat tamní jedinečnou krajinu dalším generacím. To se může podařit pouze v případě, že se podnik dokáže vypořádat se současným velkým problémem, jímž je sucho a nedostatek vody. Jedním z řešení jsou úspory spotřebované vody.

Fotogalerie

Pivovar Radegast jde příkladem. Dlouhodobě snižuje množství vody, které potřebuje pro vaření piva, a je v tom mezi nejlepšími na světě. Jde o výsledek dlouhodobé strategie, kterou je šetrné využívání a snižování spotřeby vody. Projekty, které umožňují snižovat spotřebu vody, stály firmu za posledních 10 let desítky milionů korun. Dlouhodobý pokles spotřeby vody už dosáhl 38 procent.

Jde o výjimečný počin. V zahraničních pivovarech činí průměrná spotřeba vody kolem čtyř až pěti hektolitrů vody na jeden hektolitr piva. Nejlepší pivovary v tuzemsku se dostanou až ke třem hektolitrům vody na jeden hl piva. A pak je tu Radegast. „V roce 2018 dosáhl náš pivovar historického milníku, protože potřeboval na výrobu jednoho hektolitru piva pouze dva a půl hektolitru vody,” konstatuje manažer závodu Ivo Kaňák. Pro upřesnění: zmíněných rekordních 1,26 litru vody na jeden půllitr piva sestává z vody přímo obsažené v pivu, z vody na mytí lahví, sudů, cisteren, z vody využívanou na sanitaci v provozech nebo z vody používané na sociálních zařízeních v pivovaru.

V přepočtu to znamená, že na jeden půllitr správně hořkého piva Radegast je momentálně zapotřebí jenom 1,26 litru vody. Před deseti lety to bylo více než 4,08 hektolitru vody na výrobu jednoho hektolitru piva. „Minimální hranici, kam je možné v úspoře vody dojít, neznáme my ani nikdo jiný. Ale vzhledem ke stále pomalejšímu a obtížnějšímu meziročnímu snižování spotřeby vody je pivovar Radegast této hranici velmi blízko,” předpokládá Ivo Kaňák.

Nošovický pivovar Radegast. Takových výjimečných výsledků pivovar Radegast dosáhl nastavením a implementací tří základních principů ve vodohospodářství, takzvaných 3R (Reduce, Reuse a Recycle, čili snížit, opakovaně použít a recyklovat, pozn. red.) a určením jasného postupu a tvrdých cílů. Do jejich naplnění se zapojili všichni zaměstnanci od operátora na lince až po manažera pivovaru. Ve výsledku nošovický pivovar spotřebu vody snižuje, umí ji opakovaně využít a také ji recyklovat.

V první fázi, v letech 2008 až 2013, zaznamenal pivovar rychlé zlepšení za krátkou dobu. Pořídil vzduchové kompresory nové generace pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla umožňující efektivnější ohřev chladicí vody, upravil sanitační procesy nebo zavedl nový postup při vymývání pivních sudů. K tomu zavedl další opatření, jako jsou denní monitoring a reportování spotřeby vody nebo pravidelná školení zaměstnanců.

Nošovický pivovar Radegast. V následujících letech se snižování spotřeby vody odehrávalo zejména optimalizací procesů. K tomu napomohly zlepšovací návrhy samotných zaměstnanců. V roce 2018 připravili záměry na snížení ztrát vody ve stáčírně lahví, na úsporu vody při sanitaci ležáckých tanků nebo na optimalizaci chodu teplovodního hospodářství. Všechny tyto velké investiční i malé optimalizační projekty spoří ročně stovky tisíc hektolitrů vody.

Snižování spotřeby vody a boj se suchem je v Radegastu prioritou i do budoucna. Grantový program Radegast lidem podpoří letos projekty, které řeší problémy se suchem, pracují s využitím dešťové vody, případně vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.

Nošovický pivovar Radegast. „Momentálně se zaměřujeme na snižování vody na naší sladovně, tamní spotřeba je ovlivňována charakteristikou ročníku, čili kvalitou sladovnického ječmene. Dalším milníkem je rok 2021, kdy budeme mít optimalizovanou novou stáčecí linku pro plnění plechovek. Do provozu ji uvedeme v únoru příštího roku,” vypočítává manažer Ivo Kaňák.

Pivovar Radegast má také propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu vody u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody také pivovarští pstruzi. Každý rok se jich v nádrži vystřídá asi čtyřicet.

Program Radegast lidem

Pivovar Radegast už 17 let pomáhá regionu, v němž sídlí, prostřednictvím grantového programu Radegast lidem. Ten dlouhodobě podporuje péči o přírodní bohatství a ochranu životního prostředí v Beskydech a okolí. Od začátku fungování podpořil pivovar desítky projektů částkou více než 35 milionů korun.

Pivovar, který patří ke světové špičce v oblasti snižování spotřeby vody, chce v tomto úsilí pomoci i dalším místním organizacím a projektům. V tomto roce se zaměří na podporu projektů, které se snaží řešit palčivé téma sucha a kvality vodních zdrojů. Grantový program podpoří mimo jiné záměry, které bojují se suchem, pracují s využitím dešťové vody, případně vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 18. října 2019

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď