Prymula: Restaurace budou muset zavírat ve 22:00 od čtvrtka

foto Pivo, točené pivo, restaurace, hospoda, výčep, pivní festival - ilustrační foto.

Praha - Restaurace a bary budou muset kvůli šíření koronaviru zavírat ve 22:00 od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Roman Prymula to dnes řekl serveru iDNES.cz. Zatím musely mít hospody zavřeno až od půlnoci do 06:00. Ve čtvrtek stát omezí i sportovní akce, maximální počet sedících diváků by měl být omezen asi na 2000, uvedl Prymula v České televizi (ČT). Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu, zpřísněná opatření budou platit dva týdny.

"Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra (ve středu)," řekl serveru k dalšímu omezení provozu restaurací Prymula.

Počet diváků na sportovních akcích by se měl podle Prymuly omezit na přibližně 2000 sedících lidí. Omezení konzultoval s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou, řekl ministr v ČT. Prymula uvedl, že Česko je v této oblasti benevolentnější než okolní země. I chystaný omezený počet diváků na sportovních akcích v ČR bude podle Prymuly poměrně vysoký. Očekává ale, že se lidé po stadionu rozprostřou a nebezpečí nákazy bude nízké.

Dnes ohlášené zpřísnění omezení otvírací doby barů a restaurací i počtu diváků sportovních akcí bude trvat 14 dní, řekl Prymula ČT. Pokud se za tu dobu podaří snížit ukazatele nemocnosti, budou opatření zase zrušena. Určující bude podle ministra vývoj denních počtů nakažených, počet hospitalizovaných a vývoj reprodukčního čísla, které udává kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný.

Nový ministr zdravotnictví řekl dnes ráno novinářům při svém uvedení do úřadu, že je pravděpodobné posunutí zavírací doby restaurací a barů na 22:00 a také další omezení hromadných akcí. Pravděpodobné je podle něj omezení počtu účastníků venkovních akcí na 100 a u vnitřních akcí na 50. Prymula uváděl, že nechce pro zmírnění epidemie nemoci covid-19 zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku.

Posunutí zavírací doby na 22:00 kritizují provozovatelé restaurací i Hospodářská komora ČR. V restauracích jsou už nyní podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka dodržována pravidla bezpečnosti a je minimalizováno riziko nákazy. Provozovatelé stravovacích zařízení si podle Hospodářské komory ČR zaslouží vysvětlení k dalšímu zkrácení provozní doby. Vláda podle komory v posledních dnech omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.

Ve 22:00 by mohly být poslední objednávky, žádá svaz pivovarů

Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00. Obdobně se vyjádřila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Svaz také žádá ministerstvo, aby zveřejnilo data, že konkrétně hospody a restaurace, nikoliv kluby a noční bary, představují epidemiologické riziko.

Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun. "I bez tohoto nového opatření zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun. Proto apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby diskutovalo o připravovaných opatřeních se zástupci sektoru a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před dalším šířením nemoci covid-19 a současně umožní přežít podnikatelům v pohostinství letošní rok," dodala ředitelka. Uzavření restaurací až ve 23:00 by podle ní bylo tímto kompromisem.

Situace v gastronomii je po první vlně koronaviru podle AMSP kritická. "Pokud dojde k dalším výrazným omezením, reálně hrozí ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst. Pokud by došlo k uzavření čtvrtiny podniků, přijde o práci až 40.000 zaměstnanců v gastronomii," uvedla asociace.

Záměr Prymuly nezavádět opatření handicapující českou ekonomiku vítá Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle jejího prezidenta Václava Stárka jsou v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti, a tedy minimalizována rizika už nyní. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové. Oba se shodují na tom, že je to lepší než zavřít přístup hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře.

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září. Prymula plánuje omezení na 22. hodinu, lidé podle něj ztratili ostražitost.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2020 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 28. října 2020

Očekáváme v 15:00 12°C

Celá předpověď