Průzkum: Kvůli podpoře objednává jídlo z restaurací 70 pct Čechů

foto Ilustrační foto - Poslíček si připravuje kolo před dalším z rozvozů zabaleného jídla v centru Prahy, kde podobně jako v celém Česku začala 14. října 2020 platit zpřísněná opatření proti šíření koronaviru.

Praha - Objednáním jídla se 70 procent lidí snaží podpořit své oblíbené gastronomické podniky. Lidé si v současné době více než na jaře uvědomují problémy, se kterými se restaurace v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními potýkají. Občerstvení z výdejního okna nebo přes rozvoz si nyní kupuje o zhruba čtvrtinu víc strávníků než při jarní vlně nákazy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika, který má ČTK k dispozici.

Jídlo z restaurací si za současné situace dopřává 45 procent Čechů. Výhradně výdejní okénka využívá 14 procent lidí, rozvozu dává přednost 15 procent strávníků, obě možnosti kombinuje rovněž zhruba 15 procent lidí. Nejčastěji si lidé jídlo takto zajišťují jednou až dvakrát týdně.

Častěji než před vyhlášením nouzového stavu si jídlo vyzvedává nebo nechává dovézt asi třetina Čechů. Na této formě stravování 90 procent lidí oceňuje pohodlí, pro 80 procent respondentů znamená hlavně dostupnost, rychlost a chuť objednaného jídla.

Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Jídlo mohou prodávat přes rozvoz nebo výdejní okénka, která mohou fungovat mezi 06:00 a 20:00. Uvolňování v závislosti na vývoji nákazy by se mělo řídit modelem, který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví. Ve všech pěti stupních rizika bude ale provoz gastronomických zařízení částečně omezen.

Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2021 ČTK

Reklama

7°C

Dnes je úterý 13. dubna 2021

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď