Pálenice na Zlínsku má ve srovnání s loňskem trojnásobek práce

foto Pěstitelská pálenice v Březnici na Zlínsku, na snímku z 27. srpna 2018 její páleničář Otto Fišer.

Březnice (Zlínsko) - Zhruba trojnásobně více ovoce než v minulém roce zpracovává letos pálenice v Březnici na Zlínsku. Pálí se v ní od začátku července, loni zahájila činnost až v polovině srpna. Úroda ovoce je letos velmi dobrá, řekl dnes ČTK zaměstnanec pálenice Otto Fišer.

Pěstitelská pálenice v Březnici na Zlínsku, na snímku z 27. srpna 2018 její páleničář Otto Fišer. "Začíná se podle toho, jak dozrává letní ovoce. Začínali jsme třešněmi, pak se to začalo mísit s meruňkami nebo s mirabelkami a zhruba v tuto dobu už začínáme pálit jablka, hrušky a rané trnky (švestky). Zhruba do měsíce asi už budou jenom ty trnky," uvedl Fišer.

Už nyní má pálenice potvrzené přihlášky až do poloviny ledna. V provozu ale zřejmě bude i v následujících týdnech. "Lidé se ještě pořád přihlašují. Pálíme 24 hodin denně s výjimkou neděle, to je volno," řekl Fišer. V loňském roce se podle něj v Březnici pálilo zhruba od poloviny srpna do konce roku a ještě ne každý den.

Pěstitelská pálenice v Březnici na Zlínsku, na snímku z 27. srpna 2018 její páleničář Otto Fišer. Úroda ovoce byla loni chudá, s nedostatkem ovoce se pěstitelé potýkali i v roce 2016. Letos je situace diametrálně odlišná. "Urodilo se v podstatě veškeré ovoce, jak to letní, tak potom to podzimní a trnky. Už podle toho, kolik je přihlášek a v jakém objemu si to ti pěstitelé přihlašují, je úrody hodně," uvedl Fišer.

Pěstitelská pálenice v Březnici na Zlínsku, na snímku z 27. srpna 2018 její páleničář Otto Fišer. Jakost kvasu podle něj záleží na přístupu jednotlivých pěstitelů. Pakliže vyčkají, až ovoce na stromech dozraje a získá díky tomu vysokou cukernatost, je kvas a následně i pálenka z něj dobrá. "Letos je málo vody, takže je potřeba mít trpělivost, aby to dozrálo, protože bez vody nevznikne dostatek cukru v dužině," řekl páleničář. Někteří pěstitelé do kvasu přidávají cukr. Pálenka z něj je však podle Fišera ostřejší a chybí jí typická ovocná chuť.

Historie pálenice v Březnici sahá do 30. let minulého století. Současný objekt, který patří obci, funguje od roku 1988. Zahlcena množstvím objednávek od pěstitelů je aktuálně i většina ostatních pálenic ve Zlínském kraji.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 25. května 2019

Očekáváme v 7:00 14°C

Celá předpověď