Muzeum ukazuje historii výroby cukru, chloubou je metrová kostka

foto Muzeum cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku (na snímku z 31. ledna 2019).

Dobrovice (Mladoboleslavsko) - Již od roku 2010 proudí tisícovky návštěvníků do muzea cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku. Muzeum se snaží ukázat historii výroby cukru a lihu a také způsob pěstování cukrové řepy a třtiny. Ročně muzeum navštíví zhruba 16.000 lidí, řekla ČTK ředitelka obecně prospěšné společnosti Dobrovická muzea Ludmila Radková.

Muzeum cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku (na snímku z 31. ledna 2019). Muzeum je rozděleno do několika částí, tématu cukru a lihu se věnují dva okruhy. V první části návštěvníci uvidí vývoj pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámí se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva.

V další části se výstava věnuje samotné výrobě cukru, k vidění jsou různé druhy homolí, kostky nebo kubesy. V expozici má muzeum i pětikilový krystal sacharózy, který je největší v České republice. Podle Radkově rostl více než jeden rok v přesyceném cukerném roztoku. Chloubou muzea je pak obří cukrová kostka o hraně jeden metr.

Muzeum cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku (na snímku z 31. ledna 2019). V další části muzea lidé poznají typy lihovarů - od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Muzeum má k dispozici také velký model lihovaru, kde návštěvníci vidí jednotlivé součásti nutné k výrobě lihu.

Druhý návštěvnický okruh zavede zájemce do dvou venkovních hal, kde muzeum prezentuje historické zemědělské stroje, řepné pole skryté pod pochozím sklem, způsoby balení cukru a další cukrovarnické a lihovarnické technologie.

Muzeum cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku (na snímku z 31. ledna 2019). "Co se týče nejzajímavějších exponátů v muzeu, tak máme samozřejmě spoustu zápůjček z národního technického a zemědělského muzea, jsou to různé významné exponáty nebo alchymistická dílna," řekla Radková.

Muzeum ročně navštíví v průměru 16.000 lidí. "Když se startovalo v roce 2010, tak jsme si nikdo nemyslel, že této návštěvnosti vůbec docílíme," řekla Radková. Polovinu návštěvnosti podle ní tvoří školy a další organizované skupiny, které mají možnost využít také prohlídku přímo areálu cukrovaru Tereos TTD, který sousedí s muzeem.

Muzeum cukru, lihu a řepařství v Dobrovici na Mladoboleslavsku (na snímku z 31. ledna 2019). Výraznou obnovu expozice muzeum neplánuje, podle ředitelky se exponáty doplňují průběžně. Současné uspořádání je podle ní navíc smysluplné, a tak není potřeba ho jakkoliv měnit.

Muzeum má otevřeno celoročně od pondělí do neděle od 9:00 do 17:00. Za první okruh zaplatí dospělý 100 korun, za druhý 50 korun. Pokud chce navštívit oba okruhy, zaplatí 120 korun. Rodinné vstupné na oba okruhy dohromady stojí 250 korun.

Muzeum vzniklo v bývalém hospodářském dvoře z 16. století. Jeho rekonstrukce stála téměř 180 milionů korun, z toho 165 milionů korun pokryla dotace z Regionálního operačního programu.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je čtvrtek 21. února 2019

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď