Le Figaro: Místní speciality, které můžeme ve světě ochutnat

Paříž - Ve světě existuje mnoho zajímavých lahůdek, které mohou obohatit váš stůl nebo vaši dovolenou. O některých z nich píše francouzský deník Le Figaro:

Casu marzu

V sardinštině casu marzu znamená shnilý sýr. Velmi lákavé, což? Tento sýr, který se vyrábí z místní varianty sýra pecorino sardo, se dostává na úroveň nejvyšší fermentace a je prolezlý "sýrovými muškami". Jeho prodej je zakázán, nicméně je vyhledávanou sardinskou pochoutkou. Ale pozor: když jej chcete ochutnat, doporučuje se chránit si oči, protože larvy mušky mohou skákat až 15 centimetrů vysoko!

Grilované indické prasátko

Indické prasátko je v Evropě domácím mazlíčkem, ale v Peru rozhodně nikoli, jak to dosvědčuje incké pořekadlo: chovej indická prasata a najez se jich dosyta. Peruánci vidí v tomto praseti zvíře vhodné pro běžnou konzumaci, stejně jako hovězí a vepřové. Pečené nebo v podobě ragú se často podává při významných příležitostech, jako jsou svatby nebo křtiny.

Žabí stehýnka

Jedna z nejzvláštnějších specialit ve světě je francouzská a skutečně jde o žabí stehýnka. Spolu s bagetou a baskickou čapkou jsou nepochybně jedním ze symbolů země. Ostatně Angličané kvůli tomu říkají Francouzům žabožrouti. Francie však není jedinou zemí, kde se žabí stehýnka pojídají. V Itálii v oblasti Milána, ale také ve Spojených státech v Louisianě jsou malí obojživelníci součástí místní kuchyně.

Hadí polévka

Poněkud nechutný had je však vysoce ceněn v Číně a ve Vietnamu. Toto maso můžete ochutnat i na Tchaj-wanu. Naservírují vám maso v polévce a krev, jed, žluč a sperma se konzumují v malých sklenkách.

Kopi luwak

Ta nejneobyčejnější káva na světě. Vyrábí se především v Indonésii a na Filipínách z exkrementů asijské cibetky luwak, která stráví z celých plodů kávovníku jen dužinu a zrnka vyloučí. Z toho se pak vyrábí káva. Cena za jeden kilogram této kávy překračuje 1000 eur (26.700 Kč).

Smažené tarantule

Tato specialita z regionu Skun v Kambodži je určitě velmi chutná! Smaží se v oleji s česnekem a pak se máčí ve šťávě ze zeleného citronu a v pepřové omáčce. Pojídají se celé, i když místní dávají přednost hlavě a hřbetu. Podle legendy začali obyvatelé Skunu vařit tarantule v době nedostatku jídla a teprve později se staly místní specialitou. Dnes je to hlavní zdroj příjmů této lokality, neboť místní obyvatelé a turisté přicházejí v hojném počtu, aby tato zvířátka ochutnali.

Haggis

Nepochybně jedna z nejméně chutných evropských specialit. Tento skotský pokrm není nic jiného, než ovčí žaludek, v němž se vaří plíce, srdce a játra ovce. Podává se s pyré z brambor a jde o typické jídlo, na něž jsou ve Skotsku pyšní.

Bourci morušoví

Velmi rozšíření v Asii, kde se jejich housenky pojídají po celý den. Smaží se v oleji a napichují. Patří k asijskému street food, stejně jako cikády a velcí cvrčci.

Balut

Pochází z Asie, kde je velmi ceněný na Filipínách, v Číně a v Kambodži. Jde o embryo slepice či kachny, které je ještě ve vejci. Vaří se s octem a solí a pojídá se jako překrm s pivem. Navíc má prý účinky jako afrodisiakum.

Širako

Máte rádi suši? Tak tohle je poněkud zvláštní. Jde vlastně o rybí sperma. Většinou se používá sperma z tresky, ale také z lososa nebo dokonce z ryby fugu. Podává se s rýží a je to velmi jemné jídlo, které je třeba při návštěvě Japonska ochutnat.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2020 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je pondělí 3. srpna 2020

Očekáváme v 15:00 18°C

Celá předpověď